Surse comune de malware si cum sa le evitam

Surse comune de malware si cum sa le evitam

ꙮ De unde provine, de fapt, malware-ul? Cum iti infecteaza computerul? Si cum te poti proteja?

ꙮ Programele malware dauneaza prin preluarea informatiilor tale, criptarea fisierelor, intarzierea sistemului sau controlul dispozitivului.

ꙮ Un astfel de software rau intentionat nu doar patrunde in sistemul tau din aer. Deci, de unde provine, de fapt, malware-ul? Cum poti evita asta?

 

1.Atasamente din e-mail

 

Surse comune de malware si cum sa le evitam

 

Probabil ca primesti zeci de e-mailuri zilnic, unele de la oameni pe care ii cunosti si in care ai incredere si altele de la straini sau companii. Este posibil sa primesti cateva atasamente la e-mailurile tale, cum ar fi fisiere pe care le poti deschide, descarca sau pur si simplu le poti privi. Pot fi la indemana, dar ai grija! Unele aduc vesti proaste si iti pot strica computerul.

 

Nu deschide atasamente de e-mail de la expeditori necunoscuti sau suspecti. Daca nu esti sigur, arunca la gunoi mesajele suspecte sau marcheaza-le ca spam. Mai bine sa fii in siguranta decat sa-ti para rau.

 

De asemenea, nu ar trebui sa deschizi atasamente de e-mail cu extensii de fisiere sau nume neobisnuite. De exemplu, un e-mail cu un fisier numit „invoice.exe” cel mai probabil nu este o factura reala; este malware, deoarece „.exe” inseamna ca este un fisier executabil. Doar sterge-l si mergi mai departe.

 

In plus, utilizeaza software antivirus si mentine-l actualizat, deoarece poate scana atasamentele de e-mail si poate bloca sau elimina orice malware gasit.

 

Si, in sfarsit, utilizeaza o functie de atasamente sigura daca furnizorul tau de e-mail ofera una. Acest lucru poate verifica atasamentele de e-mail intr-un mediu virtual inainte ca acestea sa fie livrate catre tine si sa impiedice orice fisiere rau intentionate sa ajunga in casuta ta de e-mail.

 

2.Site-uri web false

 

Surse comune de malware si cum sa le evitam

 

Exista mai multe moduri in care site-urile web false pot furniza malware. Unul dintre ei se comporta ca si cum ar fi un site web real pe care il folosesti mult, cum ar fi banca, retelele de socializare sau site-ul de stiri preferat. Site-ul web fals poate avea un nume de domeniu, logo, design sau continut similar cu cel real.

 

De exemplu, in loc de www.facebook[.]com, site-ul fals poate folosi www.faceb00k[.]com sau www.facebook[.]net. Ar putea incerca sa te faca sa te conectezi cu informatiile tale reale sau sa iti spuna ca trebuie sa iti actualizezo contul. Daca faci acest lucru, le oferi acreditarile escrocilor din spatele site-ului fals.

 

De asemenea, nu pica in plasa recompenselor false, cum ar fi descarcari gratuite, cupoane, premii sau sondaje. Te vor trimite catre un site care pune malware pe dispozitivele tale.

Ai grija cand vizitezi site-uri web fara a verifica autenticitatea acestora. Poti face acest lucru verificand adresa URL si numele domeniului . In plus, utilizeaza intotdeauna o conexiune sigura atunci cand vizitezi un site web care necesita introducerea de informatii personale sau financiare. Daca vezi un mesaj de avertizare care spune ca site-ul web nu este securizat sau are un certificat nevalid, este mai bine sa nu continui.

 

Foloseste intotdeauna bunul simt si fii sceptic. Stai departe de link-uri sau butoane care spun ca vei primi lucruri gratuite.

 

3.Descarcari de software

 

Surse comune de malware si cum sa le evitam

 

Descarcarile de software reprezinta o sursa importanta de malware. S-ar putea sa vrei sa descarci software dintr-un anumit motor de cautare, dar nu stii daca acesta este legitim sau daunator.

 

In majoritatea cazurilor, este posibil sa descarci software-ul potrivit. Cu toate acestea, acel software ar putea fi ambalat cu atat de mult continut rau intentionat incat va afecta software-ul legitim si intregul sistem computerizat.

 

Pentru a evita programele malware din descarcari de software, pur si simplu nu descarca nimic de pe site-uri dubioase care spun ca au versiuni de software gratuite sau crack-uite. Sunt de obicei pline de programe malware care iti pot distruge dispozitivele. Ramai la site-urile legitime sau la cele despre care stii ca sunt in siguranta.

Scaneaza intotdeauna fisierele descarcate cu un software antivirus sau anti-malware de incredere inainte de a le deschide. Malwarebytes este unul dintre cele mai bune instrumente de utilizat in acest caz.

 

Citeste termenii si conditiile si debifeaza toate optiunile nedorite inainte de a instala software-ul. Unele software ar putea incerca sa instaleze programe suplimentare sau sa modifice setarile browserului. Fii atenti si renunta la orice oferte sau functii de care nu ai nevoie.

 

4.Suporturi amovibile

 

Surse comune de malware si cum sa le evitam

 

Unele dispozitive de stocare pe care le poti conecta si deconecta de la computer pot contine programe malware. Acestea ar putea fi unitati flash, hard disk-uri externe, CD-uri si DVD-uri etc. Pe langa fisierele pe care le stocheaza, aceste dispozitive pot retine programele malware colectate de la sistemele computerizate infectate anterior sau pot fi incarcate in mod special cu malware de catre hackeri care folosesc curiozitatea ta naturala impotriva ta.

Evita utilizarea suporturilor amovibile din surse necunoscute. Fii precaut cand conectezi o unitate USB sau cand integrezi alte medii in sistem, in special de la cineva in care nu ai incredere.

 

In plus, scaneaza orice dispozitiv extern cu software antivirus de incredere inainte de a accesa continutul acestora.

 

5.Amenintari interne

 

Surse comune de malware si cum sa le evitam

 

Amenintarile interne sunt persoane care au acces legitim la reteaua sau datele organizatiei tale, dar le folosesc in scopuri rau intentionate. Acestia pot fi angajati, contractori, parteneri sau chiar fosti angajati care inca pot intra in sistemele tale.

 

Amenintarile din interior pot provoca multe daune, cum ar fi furtul de informatii sensibile, instalarea de programe malware, operatiunile de sabotare sau scurgerea de secrete catre concurenti sau hackeri.

 

Configureaza controale de acces pentru utilizatori pentru a limita accesul la date si sisteme sensibile pentru a preveni amenintarile interne de malware. De asemenea, monitorizeaza activitatea utilizatorilor in mod regulat pentru a cauta orice activitati ciudate.

 

6.Software neactualizat

 

Surse comune de malware si cum sa le evitam

 

Aplicatiile sau software-ul incorecte pot permite hackerilor sa iti deturneze computerul. Potrivit ZDNet, pana la una din trei incalcari ale datelor in 2019 a provenit din vulnerabilitati software nepatchizate.

 

Deci, cum poti evita obtinerea de programe malware din aplicatii neactualizate sau invechite? Iata cateva sfaturi:

Actualizeaza-ti sistemul de operare si programele software in mod regulat folosind actualizarile de securitate recente.

Activeaza actualizarile automate pentru a te asigura ca erorile de securitate si remedierile sunt instalate la timp.

Cand descarci aplicatii, utilizeaza numai magazine de aplicatii recunoscute.

Ia in considerare dezinstalarea aplicatiilor vechi si neutilizate de pe computerul tau. si de pe smartphone.

 

 

Fii cu un pas inaintea amenintarilor malware

 

Exista o multime de moduri in care un malware te poate afecta. Dar nu iti face griji: poti reduce sansele de a te infecta, stand in garda si educandu-te constant cu privire la amenintarile emergente ale programelor malware si cele mai bune modalitati de a le evita.