Tableta vs Laptop

Tableta vs Laptop

De ce vrem sa facem aceasta comparatie? Pentru ca e inevitabila. Exista o multime de persoane care se gandesc daca nu e mai util sa cumpere o tableta in locul unui laptop. Care sunt oare principalele diferente dintre acestea? Sunt ele notabile? Ne pot ajuta mai usor in alegerea pe care vrem sa o facem?

Iata balanta: punem tabletele intr-o parte, laptopurile in cealalta parte si incepem.

Portabilitate

Este una din cele mai importante caracteristici si evident tabletele tind sa castige la acest capitol. Ele sunt mai versatile, usor de luat in excursii, facil de lucrat cu ele. Pe de alta parte exista mai nou multe laptopuri ultrasubtiri, super portabile care pot concura oricand cu o tableta (avand display similar). Tabletele au ecrane incepand de la 7.8 inch, in timp ce laptopurile au ecrane de minim 12 inch si cantaresc undeva la 500 de grame.

Pretul de achizitie

Facand o comparatie rapida, tabletele ies in castig. Sunt mai ieftine. Puteti gasi o tableta ieftina noua chiar si la 300- 400 lei, in timp ce laptopurile pornesc in general de la 1100-1200 lei.

Tableta vs. LaptopTableta vs. Laptop

Caracteristici multimedia

Laptopurile sunt mai potrivite pentru vizionarea filmelor, dar tabletele par sa fie de preferat atunci cand citim carti in format electronic sau cand jucam. Laptopurile sunt echipate cu procesoare mai puternice si in consecinta imaginile oferite sunt mult mai calitative. Sigur, daca vorbim despre jocuri care necesita grafica avansata, automat laptopurile ies in castig.

Rezistenta in timp

Tabletele nu au ecranul protejat de un capac asemenea laptopurilor si din acest motiv sunt mai expuse la accidente. Sunt mai usoare si atunci utilizatorii tind sa le aseze in buzunare, sa uite de ele si sa se aseze pe ele, sa le tranteasca mai usor pe bancheta masinii sau in portbagaj, sa le lase in locuri unde sunt mai expuse accidentelor. Sigur, cu o husa potrivita pot fi protejate mai bine.

Capacitatea de stocare

In timp ce o tableta poate avea maxim 64 sau mai nou 128 GB capacitate de stocare, HDD-urile de laptop format 2,5 inch sunt mai generoase, incepend de la 250 - 320 gb.

Eficienta in lucru

Tableta o ideala daca obisnuiti sa navigati pe internet, sa faceti poze si sa verificati niste rapoarte simple, sa cititi, sa scrieti la nevoie un email etc. Dar laptopul este cel care va poate face mai productiv. Este mai prietenos cu majoritatea aplicatiilor de lucru gen Word, Excel, chiar Photoshop si PowerPoint. Procesorul mai mare si memoria mai multa le ajuta sa fie mai eficiente pentru lucru.

Autonomia

Din punct de vedere al autonomiei tabletele sunt in avantaj. Sunt mai usoare, consuma mai putin. Bateriile de laptop se "duc" mai repede.