Touchpad-ul nu functioneaza (defect). Cauze posibile

Touchpad-ul nu functioneaza (defect). Cauze posibile

Prin acesta postare, ne propunem sa identificam principalele motive pentru care un touchpad nu functioneaza corespunzator. Daca in urma informatiilor primite mai jos nu veti reusi sa rezolvati acesta problema, atunci va recomandam sa mergeti cu laptopul intr-un service autorizat.

1. Sistemul de operare nu raspunde comenzilor

Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa verificati atat computerul, cat si sistemul de operare. Este posibil ca laptopul sa fie blocat si sa nu raspunda la comenzi. In acest caz, tocmai acesta poate fi motivul pentru care mouse pad-ul nu functioneaza. Pentru a verifica acest lucru, incercati sa apasati Num Lock si Scrool Lock pentru a verifica daca functioneaza tastatura. Majoritatea tastaturilor indica functionalitatea celor doua butoane printr-o lumina. Daca aceasta se aprinde sau se stinge atunci cand apasati cele doua butoane, atunci calculatorul nu este blocat. Daca, din contra, dupa apasarea acestor taste de mai mult ori, luminile raman aprinse, atunci insemana ca laptopul dvs. este blocat. In acest caz, click Restart pentru a verifica daca problema persista. Tips: puteti de asemenea sa apasati Windows key pentru a verifica daca apare pe ecran butonul de Start Menu

2.

Butonul Touchpad

Unele laptopuri au atat un buton deasupra sau sub touchpad, cat si tasta Fn pentru a activa/dezactiva touchpad-ul. Daca laptopul dvs. are aceste lucruri, atunci incercati asa inainte de a va folosi de informatiile prezentate mai jos.

3. Device extern

Anumite USB-uri sau PS/2 device-uri deconecteaza automat touchpad-ul atunci cand sunt conectate. Pentru a verifica functionalitatea, reporniti laptopul si deconectati toate sursele externe. Daca touchpad-ul isi revine, inseamna ca de vina au fost device-urile externe si atunci puteti conecta din nou mouse-ul si sa umblati in setarile descrise mai jos: - Verificati mouse settings – va recomandam sa folositi un mouse extern, precum PS/2 sau USB sau sa folositi TrackPoint (daca exista). Asa cum am mentionat anterior, este important sa verificam inainte de toate setarile touchpad-ului. Pentru a accesa mouse settings, urmariti pasii de mai jos:

a. Pentru utilizatorii de Windows - Mergeti la Start Menu, apasati Windows Keys si selectati change mouse settings si apasati enter. - In Mouse Properties Windows, localizati touchpad settings. Acestea se afla de obicei chiar sub tab-ul din dreapta , langa Hardware (numele tab-ul variaza de la caz la caz) - Asigurati-va ca langa este o casuta Enable touchpad - Selectati de acolo orice credeti ca v-ar fi util, apoi apasati Apply, apoi OK/Enter - Dupa ce ati parcurs acesti pasi, testati touchpad-ul.

b. Pentru utilizatorii de MAC OS:

- Pentru utilizatorii de MAC OS, accesati System Preferances din Apple Menu aflat in dreapta ecranului, sus. Pentru MACBOOK PRO , click pe System Preferance din partea de jos a ecranului. - In System Preferance Windows, click Trackpad pentru a deschide Trackpad settings. - Selectati trackpad-ul pe care doriti sa-l schimbati - Testati trackpad-ul ca sa va asigurati ca functioneaza

4. Verificati device manager si updating drivers

Daca in continuare touchpad-ul dvs. nu functioneaza, atunci Windows Device Manger va identifica in detaliu problemele si va va ajuta sa faceti un update al driver-elor. Spre exemplu, daca un device are un semnul exclamarii de culoare galbena sau un X rosu langa el, atunci inseamna ca a semnalat o problema la hardware sau software. Pentru a identifica touchpad-ul in Device Manager, urmati pasii de mai jos: - Navigati la Start Screen sau apasati Windows Key si tastati device manager , apoi apasati enter - Sub Your PC, dublu click MICE and other pointing devices. - Localizati touchpad-ul apoi click drepta pe iconita si selectati Update Driver Software - Click pe Search automatically for updated driver software si urmati pasii Tips: apasand click dreapta pe iconita touchpad va ofera posibilitatea fie sa-l activati, fie sa-l dezactivati avand in vedere status-ul device-ului. Daca este dezactivat, activati-l si verificati-l. Daca este deja activat, dezactivati-l pentru a-l activa din nou. Cateodata aceste actiuni „resteaza” touchpad-ul.

5. Verificati setarile BIOS

Verificati daca touchpad-ul nu a fost dezactivat din BIOS. Odata ce folositi setarile din BIOS sau CMOS, verificati setarile hardware-ului si, daca touchpad-ul este dezactivat, activati-l si restartati laptopul pentru a-l testa.

6. Corrupt operation system file

O alta cauza a nefunctionalitatii touchpad-ului este sistemul de operare defect. Pentru a rezolva acesta problema, activati restore point la o data anterioara la care touchpad-ul s-a oprit din lucru sau poate este nevoie chiar sa reinstalati sistemul de operare. Reinstalarea va solicita fie resturarea partitiei, fie folosirea unui sistem de operare instalat pe disk.

7. Hardware defect

In cele din urma, daca touchpad-ul tot nu functioneaza corepunzator sau deloc, atunci insemana ca este defect. Contactati producatorul laptopului pentru sugestii suplimentare sau mergeti cu laptopul intr-un centru de reparatii. Este posibil sa fie nevoie de inlocuirea lui sau inlocuirea unei componente harware care ar impiedica si functionalitatea touchpad-ului. Daca, din pacate, touchpad-ul dumneavoastra nu poate fi reparat, atunci va recomandam folosirea unui mouse extern.

Daca ai rupt conectorul de la touchpad citeste :

Cum reparari un conector rupt de la touchpad ?Produse recomandate