Un ghid rapid de la OnLaptop - Ce este memoria RAM şi la ce te ajută?

Un ghid rapid de la OnLaptop -  Ce este memoria RAM şi la ce te ajută?

RAM este o componentă esențială a fiecărui computer, dar poate fi confuză. Iată RAM explicată în termeni pe care oricine îi poate înțelege.

 

Ce este RAM?

 

RAM înseamnă Random Access Memory. Acționează ca o cale de mijloc între memoria cache mică și super-rapidă din procesorul dvs. și stocarea mare și super-lentă a hard disk-ului sau a unității SSD. Sistemul dvs. utilizează RAM pentru a stoca temporar părți de lucru ale sistemului de operare și datele pe care aplicațiile dvs. le folosesc în mod activ. RAM nu este o formă de stocare permanentă.

 

Gândește-te la computerul tău ca la un birou. Hard disk-ul este dulapul din colț. Memoria RAM este ca o întreagă stație de lucru de birou, în timp ce memoria cache a procesorului este ca zona de lucru reală în care lucrați activ la un document.

 

Cu cât aveți mai multă memorie RAM, cu atât mai multe lucruri la care puteți avea acces rapid în orice moment, așa cum un birou mai mare poate ține mai multe coli de hârtie pe el fără a deveni dezordonat și greu de manevrat.

 

Spre deosebire de un birou, totuși, memoria RAM nu poate acționa ca stocare permanentă. Conținutul RAM al sistemului dumneavoastră se pierde imediat ce opriți alimentarea. Pierderea puterii este ca și cum ai goli biroul de fiecare document.

 

RAM vs. Cache

 

În timp ce atât RAM cât și memoria cache sunt memorie volatilă, ele au utilizări diferite. RAM stochează în mod obișnuit datele cerute de programele utilizate pe computer, în timp ce memoria cache stochează instrucțiunile de program utilizate frecvent sau datele specifice necesare unui procesor.

 

RAM înseamnă de obicei SDRAM

 

Când oamenii vorbesc despre RAM, de obicei vorbesc despre RAM dinamică sincronă (SDRAM). SDRAM este ceea ce discută și acest articol. Pentru majoritatea desktop-urilor și laptopurilor, memoria RAM apare ca un stick pe care îl puteți introduce în placa de bază.

 

Din păcate, există o tendință în creștere ca laptopurile super subțiri și ușoare să aibă RAM-ul lipit direct pe placa de bază, în interesul economisirii spațiului. Acest lucru sacrifică posibilitatea de actualizare și reparare.

 

Nu confundați SDRAM cu SRAM, care înseamnă RAM statică. RAM statică este memoria folosită pentru cache-urile CPU, printre altele. Este mult mai rapid, dar și capacitatea sa limitată, ceea ce îl face nepotrivit ca înlocuitor pentru SDRAM. Este foarte puțin probabil să întâlniți SRAM în uz general, așa că nu este ceva de care ar trebui să vă faceți griji.

 

Factorii de formă ai RAM

 

În cea mai mare parte, memoria RAM este disponibilă în două dimensiuni: DIMM (modul de memorie dublu în linie), care se găsește în desktop-uri și servere și SO-DIMM (Small Outline DIMM), care se găsește în laptopuri și alte computere de formă mică.

Un ghid rapid de la OnLaptop -  Ce este memoria RAM şi la ce te ajută?

 

 

Deși cei doi factori de formă RAM folosesc aceeași tehnologie și funcționează exact în același mod, nu îi puteți combina. Nu puteți introduce pur și simplu un stick DIMM într-un slot SO-DIMM și invers (pinii și sloturile nu se aliniază!).

 

Când cumpărați memorie RAM, primul lucru de care trebuie să vă dați seama este factorul de formă. Nimic altceva nu contează dacă stick-ul nu se potrivește!

 

Ce înseamnă DDR?

 

RAM-ul pe care îl utilizați în computerul dvs. funcționează folosind Double Data Rate (DDR). RAM DDR înseamnă că au loc două transferuri pe ciclu de ceas. Tipurile mai noi de RAM sunt versiuni actualizate ale aceleiași tehnologii, de aceea modulele RAM poartă eticheta DDR, DDR2, DDR3 și așa mai departe.

 

Deși toate generațiile de RAM pentru desktop au aceeași dimensiune și formă fizică, nu sunt compatibile.

 

Nu puteți utiliza RAM DDR3 pe o placă de bază care acceptă doar DDR2. La fel, DDR3 nu se potrivește într-un slot DDR4. Fiecare generație de RAM are o crestătură în pini în diferite locații pentru a opri orice confuzie. Asta înseamnă că nu puteți amesteca accidental modulele RAM sau nu vă puteți deteriora placa de bază, chiar dacă cumpărați tipul greșit.

 

Un ghid rapid de la OnLaptop -  Ce este memoria RAM şi la ce te ajută?

 

DDR2

DDR2 este cel mai vechi tip de RAM pe care probabil îl vei întâlni astăzi. Are 240 de pini (200 pentru SO-DIMM). DDR2 nu se mai produce, dar îl puteți cumpăra în continuare în cantități limitate pentru a face upgrade la computerele mai vechi.

 

DDR3

DDR3 a fost lansat în 2007. Deși DDR4 l-a înlocuit oficial în 2014, veți găsi în continuare multe sisteme care folosesc standardul RAM mai vechi. De ce? Pentru că abia în 2016 (la doi ani după lansarea DDR4) sistemele compatibile cu DDR4 și-au luat avânt cu adevărat.

 

Mai mult, memoria RAM DDR3 acoperă o gamă largă de generații de procesoare, de la socket-ul Intel LGA1366 până la LGA1151, precum și AM3/AM3+ și FM1/2/2+ de la AMD. Pentru Intel, aceasta acoperă introducerea liniei Intel Core i7 în 2008 până la a șaptea generație de procesoare Kaby Lake în 2016.

 

RAM DDR3 are același număr de pini ca și DDR2. Cu toate acestea, rulează o tensiune mai mică și are timpii mai mari (mai multe despre timpii RAM într-un moment), așa că nu este compatibil. De asemenea, DDR3 SO-DIMM au 204 de pini față de cei 200 de pini ale DDR2.

 

DDR4

DDR4 a ajuns pe piață în 2014 și a durat ceva timp pentru a deveni cel mai popular tip de RAM, luând primul loc de la DDR3 cândva în 2017. De atunci, utilizarea DDR4 a crescut constant până la punctul în care a reprezentat aproximativ 80% din toată memoria RAM în ceea ce priveşte vânzările la nivel mondial în 2021.

 

Un ghid rapid de la OnLaptop -  Ce este memoria RAM şi la ce te ajută?

 

DDR4 scade și mai mult tensiunea RAM, de la 1,5 V la 1,2 V, în timp ce crește numărul de pini la 288.

 

DDR5

DDR5 trebuia să ajungă pe piețele de consum în 2019. Nu s-a întâmplat asta. Nici în 2020 nu s-a întâmplat cu adevărat, deoarece noua specificație de memorie a fost lansată abia la jumătatea anului 2020. Apoi, când memoria RAM DDR5 a început să apară cu seriozitate, aceasta a fost îngreunată de prețurile extrem de mari, parțial datorită faptului că este cel mai nou tip de memorie și parțial determinată de prețurile globale ale hardware-ului trimise stratosferice din cauza pandemiei de COVID.

 

DDR6

La momentul redactării acestui articol, RAM DDR6 este încă în curs de dezvoltare, cu speculații că primele module RAM DDR6 vor începe să apară în 2025.

 

Când sosește RAM DDR6, va fi mai rapid decât DDR5, așa cum v-ați aștepta. Acolo unde DDR5 funcționează la viteze maxime de date de 8.000 MBps, RAM DDR6 este de așteptat să debuteze cu rate de date de 12.800 MBps.

 

Jargon RAM: viteză, latență, sincronizare și multe altele

 

V-ați învăluit cu generațiile SDRAM, DIMM și DDR. Dar cum rămâne cu celelalte șiruri lungi de numere din modelul RAM? Ce vor sa zica? În ce se măsoară RAM? Și cum rămâne cu ECC și Swap?

 

Iată ceilalți termeni de specificație RAM pe care trebuie să-i cunoașteți. Acești termeni vă vor ajuta să citiți o etichetă RAM.

 

Viteza de ceas, transferuri, lățime de bandă

 

Este posibil să fi văzut RAM menționată de două seturi de numere, cum ar fi DDR3-1600 și PC3-12800. Acestea fac referire la generarea memoriei RAM și la viteza de transfer a acesteia. Numărul de după DDR/PC și înainte de cratimă se referă la generație: DDR2 este PC2, DDR3 este PC3, DDR4 este PC4 și DDR5 este PC5.

 

Numărul asociat după DDR se referă la numărul de megatransferuri pe secundă (MT/s). De exemplu, memoria RAM DDR3-1600 funcționează la 1.600 MT/s. Memoria RAM DDR5-6400 menționată mai sus va funcționa la 6.400 MT/s — mult mai rapid! Numărul asociat după PC se referă la lățimea de bandă teoretică în megaocteți pe secundă. De exemplu, PC3-12800 funcționează la 12.800 MB/s.

 

Este posibil să overclockați RAM, la fel cum puteți overclocka un procesor sau o placă grafică. Overclocking mărește lățimea de bandă a RAM. Producătorii vând uneori memorie RAM pre-overclockată, dar o puteți overclocka singur. Asigurați-vă că placa de bază acceptă viteza de ceas RAM mai mare!

 

S-ar putea să vă întrebați dacă puteți combina module RAM cu diferite viteze de ceas. Răspunsul este că da, poți, dar toate vor rula la viteza de ceas a celui mai lent modul. Dacă doriți să utilizați RAM mai rapidă, nu o amestecați cu modulele mai vechi și mai lente.

 

 

Puteți, teoretic, să amestecați mărcile RAM, dar nu este recomandabil. Aveți o șansă mai mare de a întâlni un ecran albastru al morții sau alte blocări aleatorii atunci când amestecați mărci de RAM sau viteze de ceas RAM diferite.

 

Timp și latență (CAS)

 

Veți vedea uneori module RAM cu o serie de numere, cum ar fi 9-10-9-27. Aceste numere sunt denumite timpi. O sincronizare RAM este o măsurare a performanței modulului RAM în nanosecunde. Cu cât numerele sunt mai mici, cu atât RAM reacționează mai repede la solicitări.

 

Primul număr (9, în exemplu) este latența CAS. Latența CAS se referă la numărul de cicluri de ceas necesare pentru ca datele solicitate de controlerul de memorie să devină disponibile pentru un pin de date.

 

S-ar putea să observați că memoria RAM DDR3 are în general numere de temporizare mai mari decât DDR2, iar DDR4 are în general numere de temporizare mai mari decât DDR3. Cu toate acestea, DDR4 este mai rapid decât DDR3, care este mai rapid decât DDR2. Ciudat, nu?

 

Putem explica acest lucru folosind ca exemple DDR3 și DDR4.

 

Cea mai mică viteză de rulare a memoriei RAM DDR3 este de 533 MHz, ceea ce înseamnă un ciclu de ceas de 1/533000000 sau 1,87 ns. Cu o latență CAS de 7 cicluri, latența totală este de 1,87 x 7 = 13,09 ns. ("ns" înseamnă nanosecunde.)

 

În timp ce cea mai mică viteză la care rulează RAM DDR4 este de 800 MHz, ceea ce înseamnă un ciclu de ceas de 1/800000000 sau 1,25 ns. Chiar dacă are un CAS mai mare de 9 cicluri, latența totală este de 1,25 x 9 = 11,25 ns. De aceea este mai rapid!

 

Pentru majoritatea oamenilor, capacitatea depășește viteza ceasului și latența de fiecare dată. Veți beneficia de mult mai mult de la 16 GB de RAM DDR4-1600 decât de la 8 GB de RAM DDR4-2400. În cele mai multe cazuri, sincronizarea și latența sunt ultimele puncte de luat în considerare.

 

ECC

 

Codul de corectare a erorilor (ECC) RAM este un tip special de modul de memorie care are ca scop detectarea și corectarea corupției datelor. RAM ECC este utilizat pe servere unde erorile în datele critice ar putea fi dezastruoase. De exemplu, informațiile personale sau financiare sunt stocate în RAM în timpul manipulării unei baze de date conectate.

 

Plăcile de bază și procesoarele pentru consumatori nu acceptă de obicei RAM compatibilă cu ECC. Dacă nu construiești un server care necesită în mod special RAM ECC, ar trebui să stai departe de acesta.

 

Ce este RAM PC4?

 

Ca mai sus, PC4 este o altă modalitate de a detalia rata de transfer de date a memoriei RAM. Dar acolo unde DDR4-xxxx detaliază rata de date pe biți, PC4-xxxxx detaliază rata totală de date a memoriei RAM în MB/s. Puteți afla rata totală de date a unui modul RAM înmulțind frecvența acestuia cu opt.

 

Astfel, DDR4-3000 se referă la un modul RAM cu o frecvență de 3000MHz. 3000*8 ne oferă o rată totală de transfer de date de 24000MB/s.

 

Prin extensie, PC4 se ocupă de RAM DDR4. PC3 se ocupă cu RAM DDR3 și așa mai departe. Deci, dacă cineva întreabă dacă RAM DDR4 este mai bună decât RAM PC4, să știți că vorbesc despre același lucru, doar folosind o metodă de măsurare diferită.

 

De câtă RAM aveți nevoie?

 

Au trecut de mult vremurile în care „640K ar trebui să fie suficienți pentru oricine”. Într-o lume în care smartphone-urile sunt livrate în mod regulat cu 4 GB RAM sau mai mult, iar browserele precum Google Chrome joacă rapid și liber cu alocările lor de memorie, frugalitatea RAM este de domeniul trecutului. De asemenea, cantitatea medie de RAM instalată crește pentru toate tipurile de hardware.

 

Pentru majoritatea oamenilor, 4 GB este cantitatea minimă de RAM de care aveți nevoie pentru un computer de uz general. Cu toate acestea, sistemele de operare au și specificații diferite. De exemplu, puteți rula Windows 10 pe doar 1 GB RAM, dar veți găsi experiența dvs. de utilizator lenta. În schimb, numeroase distribuții Linux funcționează extrem de bine cu cantități mai mici de RAM.

 

Dacă vă aflați cu șase documente Word deschise simultan și nu vă puteți decide să închideți acele 60 de file în Google Chrome, probabil că veți dori cel puțin 8 GB RAM. Același lucru este valabil și dacă doriți să utilizați o mașină virtuală.

 

16 GB RAM ar trebui să depășească nevoile celor mai mulți. Dar dacă păstrați utilitățile rulând în fundal, cu un munte de file de browser și orice altceva, veți aprecia capacitatea suplimentară a memoriei RAM. Foarte puțini oameni au nevoie de 32 GB RAM, dar după cum se spune, mai mult înseamnă mai bun.

 

O actualizare a memoriei RAM este cu siguranță una dintre cele mai simple modalități de a obține o creștere instantanee a performanței.

 

Înțelegeţi totul despre RAM

 

Acum cunoașteți diferența dintre RAM DDR2, DDR3 și DDR4 și sunteți la curent cu specificațiile RAM. Probabil că acum puteți citi o etichetă RAM și fără griji.

 

Puteți deosebi un DIMM de un SO-DIMM și știți cum să identificați RAM cu rate de transfer mai rapide și lățime de bandă mai mare. În acest moment, ești în esență un expert RAM, așa că nu ar trebui să pară copleșitor data viitoare când încerci să cumperi mai multă RAM sau un sistem complet nou.

 

Într-adevăr, dacă aveți factorul de formă corect și generarea RAM corespunzătoare, nu puteți greși. Timpul și latența joacă un rol, dar capacitatea este regele.

 

*sursa foto makeuseof