WhatsApp este sigur? Escrocherii, amenintari si riscuri de securitate la care trebuie sa fiti atenti

WhatsApp este sigur? Escrocherii, amenintari si riscuri de securitate la care trebuie sa fiti atenti

ꙮ Securitatea WhatsApp este o provocare, ceea ce o face o tinta frecventa a escrocilor si hackerilor.

ꙮ WhatsApp, platforma de mesagerie detinuta de Meta, este una dintre cele mai populare aplicatii de mesagerie din lume. Se estimeaza ca peste doua miliarde de oameni folosesc aplicatia, trimitand aproximativ 100 de miliarde de mesaje pe zi.

ꙮ Nu este, asadar, o surpriza ca problemele de securitate, amenintarile malware si spam-ul apar pe WhatsApp.

 

Iata tot ce trebuie sa stiti despre potentialele pericole ale utilizarii WhatsApp, inclusiv unele dintre cele mai frecvente probleme de securitate si escrocherii ale platformei. In cele din urma, va vom ajuta sa va decideti daca in opinia dvs WhatsApp este sigur sau nu.

 

 

1.WhatsApp Web Malware

 

WhatsApp este sigur? Escrocherii, amenintari si riscuri de securitate la care trebuie sa fiti atenti

 

Baza enorma de utilizatori a WhatsApp il face o tinta evidenta pentru infractorii cibernetici, dintre care multi se concentreaza pe WhatsApp Web si WhatsApp Desktop.

 

Magazinele de aplicatii de pe telefoane - App Store pe iOS si Google Play Store pe Android - sunt reglementate mai atent decat internetul in general. Cand cautati WhatsApp in acele magazine, este in general clar care aplicatie este cea oficiala. Acest lucru nu este valabil pentru internetul mai larg.

 

Criminalii, hackerii si escrocii au profitat cu totii de acest lucru. Au existat cazuri de atacatori care au transformat software rau intentionat drept aplicatii desktop WhatsApp. Daca sunteti suficient de nefericit sa fi descarcat unul dintre acestea, instalarea poate distribui malware sau va poate compromite computerul.

 

In unele cazuri, hackerii au reusit sa instaleze programe spyware WhatsApp din cauza unei vulnerabilitati, potrivit unui aviz de securitate publicat de serviciul de mesagerie in 2019. La acea vreme, Facebook a dezvaluit ca vulnerabilitatea a afectat toate aplicatiile WhatsApp (inclusiv versiunile de business) pe Android, iOS, Windows Phone si OS Tizen.

 

Altii au incercat o abordare diferita, creand site-uri web de phishing mascandu-se drept WhatsApp Web si pacalindu-va sa va introduceti numarul de telefon pentru a va conecta la serviciu. Cu toate acestea, de fapt folosesc acel numar pentru a va bombarda cu spam.

 

Pentru a fi in siguranta, utilizati numai aplicatii si servicii din surse oficiale. WhatsApp va ofera un client web pe care sa il utilizati pe orice computer, cunoscut sub numele de WhatsApp Web, pe care ar trebui sa il accesati numai prin intermediul site-ului web WhatsApp. Exista, de asemenea, aplicatii oficiale pentru dispozitivele Android, iPhone, macOS si Windows pe care ar trebui sa le utilizati pentru a evita inselatoriile WhatsApp.

 

Descarcati: WhatsApp pentru Android | iOS | macOS/ Windows (gratuit)

 

2.Backup-uri necriptate

 

WhatsApp este sigur? Escrocherii, amenintari si riscuri de securitate la care trebuie sa fiti atenti

 

Mesajele pe care le trimiteti pe WhatsApp sunt criptate end-to-end. Aceasta inseamna ca numai dispozitivul dvs. si cel al destinatarului le pot decoda. Aceasta caracteristica impiedica interceptarea mesajelor dvs. in timpul transmisiei, chiar si de catre Meta insasi. Cu toate acestea, acest lucru nu securizeaza mesajele odata ce sunt decriptate pe dispozitivul dvs.

 

WhatsApp va permite sa faceti copii de rezerva ale mesajelor si media pe Android (Google Drive) si iOS (iCloud). Aceasta este o caracteristica esentiala, deoarece va permite sa recuperati mesajele WhatsApp sterse accidental. Exista o copie de rezerva locala pe dispozitivul dvs. pe langa o copie de rezerva bazata pe cloud. Aceste copii de siguranta contin mesaje decriptate de pe dispozitivul dvs.

 

Fisierul de rezerva stocat pe iCloud sau Google Drive nu este neaparat criptat. Deoarece acest fisier contine versiuni decriptate ale tuturor mesajelor dvs., este teoretic vulnerabil si submineaza criptarea WhatsApp.

 

Deoarece nu aveti de ales intr-o locatie de rezerva, sunteti la cheremul furnizorilor de cloud pentru a va pastra datele in siguranta. Exista si alte mijloace pe care atacatorii le-ar putea folosi pentru a obtine acces si la conturile dvs. de stocare in cloud.

 

Din fericire, WhatsApp si-a actualizat serviciul pentru a include backup-uri de chat criptate end-to-end. Cu toate acestea, aceasta setare este dezactivata in mod implicit. Accesati Setari > Chat-uri > Backup chat > ​​Backup criptat end-to-end si selectati Activati pentru a va securiza backupurile WhatsApp. Va trebui sa creati o parola pentru a va proteja copiile de rezerva. Cu toate acestea, retineti ca nu veti putea accesa copiile de rezerva daca uitati parola — WhatsApp nu o poate restaura pentru dvs.

 

3.Partajarea datelor Facebook

 

WhatsApp este sigur? Escrocherii, amenintari si riscuri de securitate la care trebuie sa fiti atenti

 

In ianuarie 2021, Meta a lansat o noua politica de partajare a datelor pentru WhatsApp, care impune transferul informatiilor dvs intre WhatsApp si Facebook. Dupa ce utilizatorii s-au plans, compania a remarcat apoi ca va limita functiile WhatsApp pentru oricine nu se inscrie.

 

Mai tarziu in acel an, Meta a redus din nou penalitatile, desi a incurajat utilizatorii sa opteze pentru noile politici. Aceasta politica de partajare a datelor poate fi unul dintre cele mai mari riscuri de securitate WhatsApp, deoarece implica faptul ca datele dvs. vor fi, de asemenea, vulnerabile daca Facebook poate fi piratat.

 

4.Farse si stiri false

 

WhatsApp este sigur? Escrocherii, amenintari si riscuri de securitate la care trebuie sa fiti atenti

 

Companiile de retele de socializare au fost criticate pentru ca permit stiri false si dezinformari sa se raspandeasca pe platformele lor. Meta, in special, a fost condamnat pentru rolul sau in raspandirea dezinformarii pe parcursul campaniei prezidentiale din SUA din 2020. WhatsApp a fost, de asemenea, supus acelorasi forte.

 

Doua dintre cele mai notabile cazuri au fost in India si Brazilia. WhatsApp a fost implicat in violenta pe scara larga care a avut loc in India in 2017 si 2018. Mesajele care contineau detalii despre rapiri de copii inventate au fost transmise si raspandite pe platforma, personalizate cu informatii locale. Aceste mesaje au fost distribuite pe scara larga in retelele oamenilor si au dus la linsarea celor acuzati de aceste crime false.

 

In Brazilia, WhatsApp a fost sursa principala de stiri false in timpul alegerilor din 2018. Deoarece acest tip de dezinformare era atat de usor de raspandit, oamenii de afaceri din Brazilia au infiintat companii care au creat campanii de dezinformare impotriva candidatilor, activate de faptul ca WhatsApp este folosit atat pentru afaceri, cat si pentru comunicarea personala.

 

Ambele probleme au fost in curs de desfasurare pana in 2018, un an care a fost teribil pentru Meta. Dezinformarea digitala este o problema dificil de rezolvat, dar multi au considerat ca raspunsul WhatsApp la aceste evenimente a fost apatic.

 

Cu toate acestea, compania a implementat cateva modificari. WhatsApp a impus limite pentru redirectionare a mesajelor, asa ca puteti redirectiona doar catre cinci grupuri, mai degraba decat limita anterioara de 250.

 

In ciuda acestor interventii, la inceputul pandemiei de COVID-19, WhatsApp a fost folosit pentru a impartasi informatii gresite despre virus. Inca o data, Meta a implementat limite de redirectionare pentru a preveni raspandirea informatiilor incorecte sau false. In mod similar, a lucrat cu autoritati si organizatii de sanatate din intreaga lume pentru a dezvolta chatbot-uri WhatsApp, astfel incat oamenii sa poata accesa cu usurinta informatii fiabile despre pandemie.

 

Ambele scenarii – evenimentele politice din 2018 si pandemia de COVID-19 – au fost afectate de aceleasi probleme: informatii false au fost transmise mai multor persoane. Din acest motiv, limitele de redirectionare sunt permanente pe platforma, ceea ce ajuta, dar nu este in niciun caz un glont de argint in lupta impotriva stirilor false.

 

5.Probleme de confidentialitate privind starea WhatsApp

 

 

Timp de multi ani, functia de stare a WhatsApp, un scurt rand de text, a fost singura modalitate prin care puteati transmite ceea ce faceati in acel moment. Aceasta s-a transformat in WhatsApp Status, o clona a popularei functii Instagram Stories.

 

Instagram este o platforma care este conceputa pentru a fi publica, desi puteti sa va faceti profilul Instagram privat daca vreti. WhatsApp, pe de alta parte, este un serviciu mai intim folosit pentru a comunica cu prietenii si familia. Deci, puteti presupune ca partajarea unei stari pe WhatsApp este si privata.

 

Cu toate acestea, nu este cazul. Oricine din contactele dvs WhatsApp va poate vedea starea. Din fericire, este destul de usor sa controlati cui impartasiti starea dvs. Navigati la Setari > Confidentialitate > Stare (pe Android, atingeti meniul cu trei puncte din dreapta sus si selectati Setari > Confidentialitate > Stare ) si vi se vor afisa trei optiuni de confidentialitate pentru actualizarile dvs. de stare:

*Contactele mele.

*Contactele mele, cu exceptia.

*Distribuie doar cu.

Aici, asigurati-va ca este selectata optiunea corespunzatoare. Ca si in cazul povestilor Instagram, orice videoclipuri si fotografii adaugate la starea dvs. vor disparea dupa 24 de ore.

 

In ciuda naturii tranzitorii a functiei Stare, retineti ca oricine va poate vedea actualizarile poate salva o copie fara stirea dvs. WhatsApp nu are o functie incorporata pentru salvarea actualizarilor de stare, dar oricine poate face acest lucru facand o captura de ecran, inregistrand ecran, utilizand aplicatiile de salvare a starii WhatsApp si multe altele.

 

WhatsApp nu va anunta daca cineva va salveaza actualizarea, asa ca aveti grija sa nu distribuiti ceva sensibil.

 

6.Inselatorii de locuri de munca pe WhatsApp

 

WhatsApp este sigur? Escrocherii, amenintari si riscuri de securitate la care trebuie sa fiti atenti WhatsApp este sigur? Escrocherii, amenintari si riscuri de securitate la care trebuie sa fiti atenti

 

Inselatoriile online cu privire la locuri de munca sunt destul de obisnuite si, datorita popularitatii sale, escrocii folosesc si WhatsApp pentru a impartasi astfel de escrocherii. Acest lucru explica de ce este posibil sa primiti mesaje de recrutare pe WhatsApp.

Expeditorul poate uzurpa identitatea unui recrutor sau a companiilor de recrutare, cea mai populara optiune fiind organizatiile si companiile de profil, precum Organizatia Mondiala a Sanatatii, UNICEF si Microsoft.

 

Escrocherii de locuri de munca WhatsApp implica in principal trimiterea de catre expeditor a unui link cu o scurta descriere. Aceste oferte de locuri de munca false folosesc salarii mari drept momeala si, de obicei, doresc ca destinatarul sa trimita bani in avans pentru a-si asigura un loc. Odata ce trimiteti banii, nu veti mai auzi niciodata de impostor.

 

WhatsApp este sigur?

 

Deci, este WhatsApp sigur de utilizat? WhatsApp este o platforma confuza. Pe de o parte, compania a implementat criptarea end-to-end intr-una dintre cele mai populare aplicatii din lume, un avantaj sigur de securitate. Cu toate acestea, exista multe probleme de securitate WhatsApp.

 

Una dintre problemele principale este ca este detinut de Meta si sufera multe dintre aceleasi pericole pentru confidentialitate si campanii de dezinformare ca si compania mama. In concluzie, dupa ce luam in considerare toate cele de mai sus, WhatsApp este sigur sau nu? Depinde doar de preceptia dvs.