Wi-Fi Range Extender vs. Mesh Network: Care este diferența?

Wi-Fi Range Extender vs. Mesh Network: Care este diferența?

Doriți să creșteți puterea conexiunii dvs. wireless actuale? Aflați diferența dintre un extender Wi-Fi și un sistem mesh pentru a lua o decizie mai bună.

 

Când cumpărați un router, acesta ar trebui să vă ofere o acoperire perfectă pentru întreaga casă, nu? După cum probabil ați experimentat deja la un moment dat, acesta nu este întotdeauna cazul. Anumite materiale de construcție, spații mari și echipamente tehnologice pot întrerupe semnalul Wi-Fi și vă pot întrerupe conexiunea.

 

Dacă un router nu reușește să ofere în fiecare colț al casei tale o acoperire Wi-Fi adecvată, sistemele de rețea mesh și extindetoarele de gamă sunt modalități excelente de a consolida semnalul Wi-Fi și de a remedia punctele moarte din casa ta. Dar care este diferența și care este cel mai potrivit pentru tine?

 

Chiar trebuie să faceți upgrade?

 

Este important de remarcat că Range Extender și sistemele mesh nu sunt o soluție magică care îmbunătățesc vitezele în orice situație. Dacă problema dvs. este cauzată de un router prost plasat sau de un pachet de internet ieftin cu viteze mici, un sistem mesh nu vă va rezolva problema. Înainte de a cumpăra orice, faceți următoarele:

 

1.Măsurați puterea semnalului

 

Wi-Fi Range Extender vs. Mesh Network: Care este diferența?

 

„Sistemele și extensiile mesh sunt concepute în primul rând pentru a rezolva o problemă: puterea semnalului slab”, spune Joel Crane, expert certificat în rețele wireless și inginer Wi-Fi la Juniper Networks. „Înainte de a face o investiție într-un sistem Wi-Fi mesh, verificați dacă aveți probleme cu puterea semnalului în locurile în care trebuie să utilizați Wi-Fi.”

 

El recomandă utilizarea unui instrument gratuit, cum ar fi InSSIDer Lite, pentru a mapa puterea semnalului casei tale - în timp ce te plimbi prin casă cu instrumentul în funcțiune, notează orice puncte care au semnal slab. „Orice putere a semnalului între -67 și -30 dBm este bună”, spune el. „Odată ce coborâți sub -67 sau -70 dBm, performanța va începe să se degradeze. Sub -80 dBm, lucrurile probabil nu vor funcționa deloc fiabil.” (Rețineți, acestea sunt numere negative, deci -80 dBm este mai mic decât -67 dBm.)

 

2.Testați-vă conexiunea la internet

 

Wi-Fi Range Extender vs. Mesh Network: Care este diferența?

 

Dacă nu găsiți niciun punct mort, atunci problema ar putea fi cu pachetul dvs. de internet, mai degrabă decât cu rețeaua dvs. Wi-Fi. Verificați-vă factura pentru a vedea ce viteze plătiți, apoi acordați-vă câteva minute pentru a vă testa conexiunea pentru a vedea dacă se potrivesc.

 

Se potrivesc vitezele? Dacă găsiți că această viteză este prea lentă, ar trebui să faceți upgrade la pachetul dvs. de internet pentru a vedea viteze mai mari (sau să comutați complet la un ISP mai rapid). Cu toate acestea, dacă vitezele sunt semnificativ mai mici decât ceea ce scrie pe factură, este posibil să aveți ceva de făcut sau echipamente de cumpărat.

 

3.Repoziționați routerul existent

 

Dacă aveți zone de întrerupere sau nu obțineți vitezele la care ar trebui să vă așteptați, există modalități simple de a vă spori semnalul Wi-Fi. De exemplu, puteți muta routerul într-o nouă locație din casă și puteți rezolva problema fără a fi nevoie să cumpărați hardware nou.

 

De asemenea, poate doriți să poziționați orice antene externe pe verticală și să ridicați routerul cât mai sus posibil. Acest lucru va ajuta la optimizarea capacității routerului de a vă acoperi întreaga casă.

 

Extensoarele de gamă (Wi-Fi Range Extender ) doar repetă un semnal

 

Wi-Fi Range Extender vs. Mesh Network: Care este diferența?

 

Dacă aveți nevoie de ajutor pentru extinderea rețelei Wi-Fi, va trebui să alegeți între un Range Extender și un sistem mesh. „Extensoarele Wi-Fi se conectează de obicei la rețeaua dvs. wireless existentă, difuzează un nou nume de rețea și transmit orbește traficul înapoi către routerul dumneavoastră wireless”, a explicat Crane. „Acest lucru înseamnă, de obicei, că veți vedea două nume de rețea: o rețea oferită de routerul dumneavoastră fără fir și o altă rețea oferită de extender.”

 

Probabil ați mai văzut asta, unde rețeaua unei case are un „CasaMea” pentru sus și „CasaMea_EXT”. Dispozitivele dvs. vor rămâne adesea pe una din ele până când este complet în afara razei de acțiune, apoi puteți trece la extensia de rază mai apropiată pentru a obține o conexiune mai bună.

 

Cu toate acestea, acest lucru înseamnă și că aveți în continuare Wi-Fi lent în mai multe puncte din casa dvs. Repetarea întregului semnal Wi-Fi este ineficientă - acel extender doar ascultă fiecare pachet și îl retransmite. Nu există nicio logică internă care să trimită pachetele pe calea corectă. În plus, trebuie să comutați manual între rețele în timp ce vă deplasați, ceea ce este o mare bătaie de cap.

 

Mai important, totuși, Range Extenders pot încetini adesea lucrurile. Wireless este „half duplex”, ceea ce înseamnă că un dispozitiv wireless nu poate trimite și primi informații în același timp – fiecare dispozitiv de pe același canal trebuie să vorbească pe rând. Dispozitivele de extindere exacerbează această ineficiență, spune Crane, deoarece trebuie să repete fiecare lucru pe care îl „aud” ca și cum cineva te urmărește toată ziua, repetând tot ce spui înainte ca altcineva să poată vorbi.

 

În cele din urmă, gestionarea acestor extensii este adesea o problemă. Multe routere vă cer să accesați o pagină web pentru a modifica setările sau pentru a descărca actualizări, iar dacă extenderul este de la o altă marcă, veți avea de-a face cu două seturi de software. În multe cazuri, acel software se poate simți complex și arhaic.

 

Există, desigur, excepții de la toate aceste puncte. Unele extensii au software mai modern și pot depăși unele dintre problemele legate de lățimea de bandă atunci când sunt asociate cu routere de la aceiași producători care sunt concepute pentru a fi utilizate împreună. Dar nu există nicio garanție că puteți face acest lucru cu routerul dvs. existent și, în acel moment, linia dintre extender și sistemul mesh devine puțin neclară.

 

Rețelele Mesh sunt perfecte și rapid de actualizat

 

Wi-Fi Range Extender vs. Mesh Network: Care este diferența?

 

Spre deosebire de un extender, pe care îl puteți adăuga la o rețea Wi-Fi existentă, sistemele mesh sunt de obicei înlocuitoare complete pentru Wi-Fi-ul de acasă. Le puteți folosi în tandem cu routerul dvs. actual, dar de obicei există puține motive (cu excepția cazului în care ISP-ul dvs. solicită acest lucru). Sunt concepute pentru a înlocui configurația complicată de router și extensie cu mai multe unități identice plasate în jurul casei dvs. care sunt utilizate împreună.

 

Deși înlocuirea routerului actual ar putea speria pe unii oameni, rețineți că aceasta este în prezent o opțiune mult mai atractivă decât în ​​anii precedenți, deoarece routerele care acceptă standardul Wi-Fi 6 (sau chiar Wi-Fi 6E ) devin din ce în ce mai comune. Wi-Fi 6 oferă îmbunătățiri semnificative atât în ​​ceea ce privește lățimea de bandă, cât și securitatea, așa că înlocuirea routerului mai vechi fie cu un router Wi-Fi 6, fie cu un sistem mesh compatibil are sens acum.

 

Chiar și fără Wi-Fi 6, sistemele mesh au mai multe avantaje față de extenderiile tradiționale. „Sistemele mesh de acasă precum Eero, Google Nest WiFi și Linksys Velop folosesc „puncte de acces” mesh, care sunt toate conștiente unul de celălalt și pot redirecționa fără fir traficul în jurul rețelei, după cum este necesar”, spune Crane. „Toți difuzează același nume de rețea, ceea ce permite dispozitivelor dvs. Wi-Fi, cum ar fi telefoanele și laptopurile, să se deplaseze între punctele de acces în rețea, după cum aleg”, ceea ce face ca transferul să fie mai ușor decât în cazul Range Extender.

 

În plus, deoarece unitățile mesh rulează același software, sunt capabile să transmită traficul mai inteligent. Asta înseamnă că, dacă sunteți conectat la un nod din capătul îndepărtat al casei dvs., va retransmite pachete doar dacă clientul în cauză este de fapt conectat la acesta.

 

Sistemele mesh pot depăși, de asemenea, unele dintre problemele de viteză pe care le au extensiile prin utilizarea mai multor unde pentru a trimite și a primi informații simultan. „Pot folosi un canal de 2,4 GHz pentru a comunica cu clientul și apoi să-și folosească canalul de 5 GHz pentru a transmite date către celelalte puncte de acces mesh din rețea”, spune Crane.

 

Wi-Fi Range Extender vs. Mesh Network: Care este diferența?

 

Unele sisteme mesh pot avea chiar trei unde - una dedicat comunicării cu routerul și două pentru a comunica cu laptopuri, telefoane și alte dispozitive. Acest lucru este util în special atunci când aveți o mulțime de dispozitive în rețea. Dacă puteți cumpăra un model tri-band, vă recomand să faceți acest lucru.

 

Amazon Eero Pro 6E este un sistem mesh tri-band care acceptă Wi-Fi 6 și include un hub pentru casă inteligentă Zigbee încorporat în routerul de bază. Fratele său de gamă inferioară, Eero 6, este o modalitate relativ accesibilă de a intra în rețeaua mesh.

În cele din urmă, configurarea și gestionarea rețelei este mult mai ușoară cu sistemele moderne mesh. În loc să vă ocupați de mai multe pagini de configurare, puteți gestiona întreaga rețea dintr-o aplicație pentru smartphone. Multe sisteme mesh își actualizează, de asemenea, firmware-ul automat, ceea ce reprezintă un pas uriaș de-a lungul timpului, când trebuie să verificați pagina web a producătorului pentru actualizări, să descărcați un fișier și să îl trimiteți manual către router.

 

Majoritatea utilizatorilor nici măcar nu trec prin acest proces anevoios, lăsându-i vulnerabili la amenințările de securitate. Cu un sistem mesh all-in-one, este mai probabil să primiți actualizări regulate, ceea ce îmbunătățește utilizarea și securitatea. Asta e imens.