Windows 11 beta disponibil – ce e nou fata de Windows 10

Windows 11 beta disponibil – ce e nou fata de Windows 10

Versiunea beta 1 a sistemului de operare Windows 11 este disponibila de la inceputul lunii pentru utilizatorii inscrisi in programul Windows Insider.

 

Desi varianta beta se presupune ca este mai stabila, dupa ce inginerii au eliminat mai multe probleme si bug-uri, Microsoft avertizeaza ca pot exista componente care nu vor functiona corect. Compania recomanda versiunea beta doar utilizatorilor cu abilitati tehnice avansate. Cei care au instalat versiunea dev si vor sa treaca la beta trebuie sa schimbe canalul de distributie din setarile pentru Windows Insider, intrand la Settings > Windows Update > Windows Insider Program. Windows 11 va aduce o noua interfata grafica, cu un nou meniu de start si mai multe noutati tehnice. Printre acestea, se afla si suportul nativ pentru aplicatii de Android, widget-uri si mai multe optimizari de performanta. Potrivit Microsoft, Windows 11 va fi disponibil undeva in preajma sarbatorilor de iarna, iar upgrade-ul pentru utilizatorii de Windows 10 va fi gratuit.

 

Microsoft a lucrat pana de curand la Windows 10X, o varianta usoara a sistemului de operare, programata sa concureze cu Chrome OS de la Google si care era destinata dispozitivelor cu doua ecrane precum Surface Duo. Lansarea acestei versiuni a fost anulata, insa Microsoft a pastrat multe dintre elementele sale. Noul sistem de operare, avand nume de cod „Sun Valley“, contine un nou meniu Start, imbunatatiri la File Explorer si noi iconite, unele fiind prezente inca din Windows 95 sub diverse forme. De asemenea, ferestrele vor avea colturi rotunjite, nu drepte, asa cum sunt in Windows 8 si Windows 10.

 

Windows 11 beta disponibil – ce e nou fata de Windows 10

 

Cea mai mare problema ce asteapta o rezolvare va fi insa Windows Store, magazinul de aplicatii al celor de la Microsoft. Acesta continea initial aplicatiile realizate special pentru Windows RT, varianta sistemului de operare gandita pentru procesoarele ARM. Microsoft a incercat ulterior sa atraga dezvoltatorii de aplicatii si programe sa faca softuri si pentru platforma sa ARM prin Universal Windows Platform (UWP). Aplicatiile realizate pe baza sa urmau sa functioneze atat pe calculatoarele cu cipuri x86, cat si pe cele ARM si puteau avea atat o interfata clasica, de PC, cat si una moderna, bazata pe tile-urile rectangulare. Insa in ciuda lansarii unor laptopuri si tablete cu cipuri ARM, magazinul de aplicatii a ramas mult in urma celor de la Apple sau Google.

 

Pe langa aceasta, Microsoft ar putea chiar sa permita legarea unor sisteme terte in aplicatiile de comert, ceea ce inseamna ca gigantul nu va opri comisioane din tranzactiile realizate in aplicatii, spre deosebire de Apple si Google. Apple se afla in centrul unui proces antitrust in SUA, fiind acuzata de dezvoltatorul de jocuri Epic Games de monopol din cauza comisionului de 30%. In Uniunea Europeana, Apple e acuzata de Spotify de abuz de pozitie dominanta din aceeasi cauza. Pana acum, Microsoft a anuntat o reducere a comisionului pana la 12% pentru jocurile de PC disponibile in magazinul de aplicatii. Insa permiterea ocolirii acestui procent ar fi o schimbare semnificativa.