Booteaza de pe stick USB - Cum setezi in BIOS?

Booteaza de pe stick USB - Cum setezi in BIOS?

Unitatile optice sunt pe cale de disparitie.

Pana acum laptopurile veneau configurate cu unitati optice, asa ca instalarea sistemului de operare se putea face bootand de pe CD/DVD. Dar azi pe piata de laptopuri exista o multime de modele care nu sunt prevazute cu unitate optica. De ce? Datorita progresului tehnologic, accentului care se pune pe estetica si pe lucrurile practice: fara unitate optica laptopul este mai subtire si mai usor, factor major ce contribuie la portabilitatea sa.

Si acum curg intrebarile:

- Daca laptopul nu are optic cum voi putea instala pe el? - Nu voi putea folosi CD-uri/ DVD-uri? - Asta inseamna ca ar trebui sa evit sa cumpar un laptop care nu are unitate optica?

Raspunsuri rapide:

Intr-adevar nu veti putea folosi CD-uri/ DVD-uri pe el, cu exceptia cazului in care conectati o unitate optica externa. Dar exista din ce in ce mai putine persoane care folosesc unitatea optica mai ales dupa ce descopera cat de comoda si simpla este utilizarea unui flash usb. Cand cumparati un laptop ganditi-va daca intr-adevar veti avea nevoie de unitatea optica, daca nu veti putea folosi in schimb un stick USB mic sau chiar un hdd extern pentru date externe. Puneti in balanta necesitatea unei unitati optice si avantajul de a avea un laptop mai mic, mai usor, mai subtire si mai simpatic.

Cat priveste instalarea nu trebuie sa va faceti probleme. Veti putea instala sistemul de operare direct de pe un stick usb, iar in cele ce urmeaza va vom arata cum sa faceti acest lucru.

Dupa aceea laptopul va porni luand informatiile de pe stick, iar daca acesta este bootabil si contine sistemul de operare ar trebui sa puteti instala fara probleme.

In primul rand trebuie sa mentionam ca in practica exista mai multe versiuni BIOS si configurarea poate varia.

Ne vom referi in cele ce urmeaza la configuarea AMI BIOS si InsydeH20.

- Intrati in BIOS si mergeti la sectiunea de bootare adica "BOOT". De aici veti putea face setarile necesare pentru bootare. - Deschideti meniul USB Floppy Drive BBS Priorities si veti vedea o lista cu dispozitive. Aici trebuie sa setati ordinea de bootare. - Deschideti "1st Boot" de la "USB Floppy Drive BBS Priorities" si optati pentru stickul USB. - Va aparea imediat denumirea stickului introdus in laptop. - Folositi tasta Esc pentru inchiderea meniului si pentru celelalte setari din BIOS. - In sectiunea BOOT deschideti 1st Boot si selectati stickul USB, care apare acolo in urma setarilor. - Acum ar trebui sa puteti vedea denumirea stickului USB pe ecran, in caseta albastra din centru, in capul listei (ca prima optiune de bootare). - Nu va mai ramane decat sa salvati si sa iesiti. Folositi tasta F10.

Atat despre bootarea de pe stick USB. Pentru informatii suplimentare cititi si celelalte articole de pe blogul nostru.Produse recomandate