Ce este un slot NVMe si cum arata?

Ce este un slot NVMe si cum arata?

Daca doresti sa faci upgrade la un SSD, probabil ai auzit de NVMe. Dar ce este?

Te-ai intrebat vreodata ce este portul mic din apropierea slotului tau PCIe principal? Poate chiar are un cip mai mic conectat, dar ce face? Avand mai multe utilizari, versatilitatea slotului M.2 il face un adversar demn pe orice placa de baza.

 

Pe de alta parte, NVMe a devenit popular datorita cresterii aplicatiilor foarte solicitante si a nevoilor de calcul, dar cum se compara asta cu dispozitivele M.2? Introdus pentru prima data la sfarsitul anilor 2000, iata de ce este responsabil si cum arata portul NVMe.

 

Ce este NVMe si cum functioneaza?

 

Ce este un slot NVMe si cum arata?

 

NVMe, sau memorie non-volatila express, este un protocol de acces la stocare si transport care ofera cel mai rapid timp de raspuns posibil. Utilizeaza interfata PCIe pentru a transfera date mai degraba decat conexiunile SATA traditionale.

 

Spre deosebire de conexiunile SATA obisnuite, NVMe este optimizat pentru dispozitivele de stocare in stare solida. Ocupa o fractiune din spatiu si ofera viteze de aproape 25 de ori mai rapide decat omologul sau SATA, ceea ce il face un upgrade demn atat pentru jucatori, cat si pentru ingineri. In plus, deoarece preturile sale au scazut continuu, nu mai trebuie sa cheltui foarte multi bani pentru a obtine spatiu de stocare de mare viteza pentru computer.

 

Deoarece multe operatiuni de intrare si iesire sunt efectuate in paralel, dispozitivele NVMe proceseaza datele prin cip, similar modului in care functioneaza procesoarele multi-core. Acest lucru permite dispozitivului NVMe sa functioneze rapid, ajungand din urma cu tehnologia mai rapida pe care o avem astazi, cum ar fi RAM DDR5.

 

NVMe si M.2 sunt la fel?

 

Ce este un slot NVMe si cum arata?

 

Contrar credintei populare, NVMe si M.2 nu sunt la fel si sunt mai degraba incomparabile. Ele nici macar nu sunt interschimbabile, deoarece M.2 semnifica doar factorul de forma in forma si dimensiunea dispozitivului, in timp ce NVMe se refera la modul in care sunt transferate datele. Slotul M.2 este de obicei umplut de un SSD M.2 , dar poate fi folosit si in alte scopuri.

 

NVMe este specializat in minimalism si viteza, conectandu-se direct la placa de baza. Folosind interfata PCIe, lipsa cablurilor SATA asigura un proces de instalare curat pentru toti utilizatorii. Mai putina dezordine are ca rezultat un flux de aer mai bun si un produs final mai curat.

 

*Nota* SSD-urile M.2 non-NVMe ofera aceleasi viteze ca si SSD-urile SATA, dar fac totul compact.

 

Cum arata portul NVMe?

 

Ce este un slot NVMe si cum arata?

 

Porturile NVMe se gasesc in mod obisnuit pe laptopuri si desktop-uri astazi, permitand accesul la stocarea flash pentru o mai mare eficienta. Portul NVMe are un total de 34 de pini cu un port mic in forma ca in imaginea de mai sus si, deoarece sunt mult mai mici in comparatie cu sloturile PCI, localizarea acestor porturi poate fi o provocare. Capacele din plastic mascheaza adesea portul pentru a curata estetica placii de baza, necesitand in cele din urma o dezasamblare pentru a accesa portul.

 

Deoarece NVMe este doar modul in care se transfera datele, nu exista un „port NVMe”, ci mai degraba un port M.2. Dispozitivele mai noi le folosesc adesea pentru carduri de retea sau Bluetooth, similar cu configuratia unui laptop. Acestea sunt in general situate intre placa grafica si CPU sau intr-unul dintre colturile inferioare ale placii de baza.

 

Cei care nu au acces la slot pot achizitiona un adaptor PCI pentru a utiliza hardware-ul, desi vitezele pot varia in functie de hardware-ul utilizat. Poti accesa functionalitatea NVMe fara a iti actualiza placa de baza prin carduri PCI terte care ofera sloturi M.2 NVMe.

 

Mai rapid cu NVMe

 

La un moment dat, SSD-urile au condus piata cu vitezele lor de transfer de mare viteza. Memoria flash si lipsa pieselor mobile au promovat fiabilitatea si lipsa potentialelor defectiuni ale componentelor.

 

Avand in vedere ca NVMe conduce standardele de viteza de astazi, este doar o chestiune de timp inainte ca acesta sa fie inlocuit cu cel mai bun lucru. Pana atunci, NVMe continua sa inoveze si sa deschida calea pe masura ce domina piata, detinand titlul de cea mai rapida modalitate de a transfera date astazi.Produse recomandate