Cooler nefunctional - Cauze si viitoare probleme - Cum se rezolva?

Cooler nefunctional - Cauze si viitoare probleme - Cum se rezolva?

Laptopurile sunt extrem de populare si utile mai ales pentru ca sunt portabile. Pentru ca sunt portabile, au dimensiuni compacte, iar in componenta lor exista multe piese electronice foarte mici si destul de inghesuite in carcasa.

Ganditi-va la un calculator tower normal si cat spatiu de ventilare are la dispozitie. Ei bine, acest lucru nu este valabil si pentru laptopuri. Prin urmare, ele se incalzesc mult mai usor.

De aceea, multi utilizatori se confrunta cu probleme de cooler nefunctional.

Coolerul este componenta care are ca scop mentinerea temperaturii laptopului la cel mai bun nivel, astfel incat tot sistemul sa functioneze in parametri normali.

Atunci cand exista un cooler nefunctional pe laptop, in mod automat veti observa cateva simptome si chiar veti primi unele mesaje direct pe ecranul laptopului.

 

Folosirea unui laptop cu un ventilator care nu mai porneste poate duce la daune hardware catastrofale.

Un ventilator de racire functional pentru un laptop cu productie mare de caldura este la fel de esential pentru longevitatea dispozitivului, precum alimentele si apa sunt pentru un om.

Daca sunteti incepator, puteti incerca curatarea neinvaziva a ventilatorului pentru a repara sistemul, dar remediile mai complicate necesita ajutor profesional.

Retineti ca unele laptopuri ultra-subtiri si dispozitive hibride tablete/laptop folosesc procesoare si GPU-uri eficiente din punct de vedere termic, care sunt concepute pentru a elimina necesitatea unui ventilator de sistem.

 

In aceste situatii, tehnicienii de la onlaptop.ro sunt pregatiti sa va ajute. Va oferim diagnostic gratuit si o serie de servicii complete pentru reparatii laptopuri. Pentru a ne contacta va rugam sa folositi numerele noastre de telefon afisate pe ecran, sa ne scrieti la adresa de email [email protected] sau sa veniti direct la unul dintre centrele OnLaptop.

Tineti cont ca un cooler nefunctional cauzeaza supraincalzirea componentelor interne, putand produce astfel probleme mult mai grave - cititi aici mai multe detalii depre supraincalzire.

 

Cooler nefunctional | Cauze si viitoare probleme | Cum se rezolva?

 

Cum verificati daca ventilatorul este defect?

 

1. Ascultarea ventilatorului

 

Porniti laptopul si asteptati cateva momente inainte de a va pune urechea pe partea in care sunt amplasate ventilatoarele.

Nu va faceti griji daca ventilatoarele nu pornesc imediat, deoarece sunt necesare doar cand laptopul incepe sa se incalzeasca.

Daca nu se aud nici macar dupa pornirea laptopului, incercati sa rulati un program solicitant si dupa cateva secunde, incercati din nou sa auziti sunetul. Acest program ar putea fi un joc de inalta rezolutie, un software de editare video 4K sau orice lucru care solicita laptopul.

 

Daca auziti ventilatorul, atunci fiti siguri ca functioneaza. Cu toate acestea, observati calitatea sunetului.

 

Sunetul se aude ca un trosnet?

Se aude un zgomot de ventilator cu palete inclinate?

Pare ca ceva s-a blocat si scoate un sunet ciudat?

 

Puneti-va aceste intrebari pentru ca sunetul ventilatorului unui laptop este intotdeauna neted si uniform. Orice neregula in aceasta ar trebui sa insemne ca sunt necesare verificari suplimentare.

 

2. Incercati sa simtiti aerul cu mainile dvs

 

Dupa ce ati pornit laptopul si ati rulat un program solicitant, intindeti mana in fata orificiilor de ventilatie.

Ar trebui sa simti un aer cald slab.

Daca nu, atunci tineti o bucata de hartie sau panza in fata orificiilor de ventilatie doar pentru a va asigura ca nu este suficient de slab. Ar trebui sa vedeti ca hartia sau panza se misca usor.

 

3. Cautati erori care indica probleme cu ventilatorul

 

Atunci cand ventilatoarele nu functioneaza si sistemul dumneavoastra se supraincalzeste, puteti vedea un potential BSOD (Blue Screen).

 

Sau, chiar daca ventilatoarele functioneaza, ar putea exista o problema cu radiatorul sau cu orice alta parte a sistemului de racire. Sistemul se poate incalzi chiar si atunci cand pasta termica ce se afla intre CPU si radiatorul sau sistemul de racire este deteriorata.

 

4. Continuati sa verificati temperaturile

 

Chiar daca ventilatoarele functioneaza, dar temperaturile sunt inca in crestere, asta ar putea insemna o potentiala problema. stiti ca exista multe componente implicate intr-un sistem de racire.

Cum se verifica temperatura? Descarcati orice sistem de monitorizare hardware pentru a face asta.

Daca temperaturile sunt peste 130 de grade chiar si atunci cand nu faceti nimic pe laptop, atunci asta ar putea insemna ca ventilatoarele sunt stricate sau altceva in sistemul de racire.

 

Cooler nefunctional | Cauze si viitoare probleme | Cum se rezolva?

 

Reparatii pentru cooler nefunctional

 

Inspectati laptopul pentru orificiile de racire; acest lucru este util pentru a identifica daca laptopul are un sistem de racire bazat pe ventilator si, de asemenea, va puteti da seama unde sa curatati sistemul pentru a elimina obstacolele. Daca laptopul produce suficienta caldura pentru a necesita un ventilator, asta inseamna ca fara ventilator, laptopul se poate deteriora. Cele mai multe laptop-uri au un orificiu de evacuare pe partea laterala a dispozitivului si pot include un orificiu de admisie a aerului pe partea de jos a dispozitivului. Unele laptop-uri precum MacBook Air ascund orificiul de ventilatie din balamaua monitorului.

 

- Ca sa stiti de ce se defecteaza coolerul, trebuie sa intelegeti ce se intampla cu el si care este cauza care il determina sa nu mai functioneze asa cum trebuie.

Praful reprezinta inamicul numarul unu al coolerului de laptop. Atunci cand praful se acumuleaza in palele ventilatorului, acesta nu se mai poate invarti asa cum trebuie pentru a asigura buna ventilare a tuturor componentelor din interior. Praful este cel care duce la supraincalzire.

Temperatura creste si in consecinta ventilatorul se roteste mai incet sau chiar se blocheaza complet. Acesta este motivul pentru care la onlaptop.ro recomandam tututor utilizatorilor si clientilor sa vina cu echipamentul la curatat cel putin de doua ori pe an.

 

- In afara de acumularea prafului, exista si alte lucruri care pot face ca un cooler sa devina nefunctional. Astfel, pot aparea probleme mai grave pe partea electrica, iar in acest caz va fi nevoie de inlocuirea coolerului cu unul nou. Acest serviciu este inclus in lista noastra.

 

- Desigur ca inainte de a efectua orice operatiuni, specialistii nostri vor testa laptopul pentru a pune un diagnostic corect. Diagnosticul este gratuit, nu implica niciun cost din partea dumneavoastra. In functie de rezultat, tehnicienii vor sti exact care este cauza defectiunii si vor putea efectua lucrarile potrivite de reparatie.Produse recomandate