Cum sa aveti grija de laptop-ul dumneavoastra - Top Sfaturi, Trucuri si Avertismente

Cum sa aveti grija de laptop-ul dumneavoastra - Top Sfaturi, Trucuri si Avertismente

Este important sa aveti grija de laptop-ul dvs pentru a-l mentine in cea mai buna stare de functionare. Urmand acesti pasi simpli va puteti asigura ca laptop-ul va functiona mai mult timp si va avea nevoie de mai putina mentenanta.

 

Un alt beneficiu este faptul ca un numar mare de pasi din cei de mai jos vor mentine viteza initiala a laptop-ului. Este folositor, de asemenea, sa faceti o verificare a laptop-ului din cand in cand pentru a elimina orice erori sau probleme care s- ar fi putut strecura in timpul utilizarii de rutina.

 

1. Nu pastrati lichide in apropierea laptop-ului.

 

Oricat de tentant ar fi sa beti cafea, suc, apa sau orice alt lichid in apropierea laptop-ului, este foarte usor sa apara accidente.

Ca o alternativa puteti folosi o cana cu capac, astfel incat, chiar daca se varsa, lichidul nu se va scurge. Lichidele varsate pot deteriora componentele microelectronice interne sau pot cauza daune electrice. Scurtcircuitele pot corupe datele sau pot chiar distruge permanent unele parti ale laptop-ului.

Solutia este foarte simpla: Pastrati bauturile departe de computer.

Chiar daca d-voastra sunteti atent, altcineva ar putea sa verse bautura.

 

Cum sa avetii grija de laptop-ul dumneavoastra - Top Sfaturi, Trucuri si Avertismente

 

ATENTIE: Daca ati varsat cafea, bere, cola sau orice tip de suc este recomandat sa mergeti cu el in service pentru o curatare a placii de baza. Lichidul poate afecta foarte grav componentele placii de baza ingreunand sau facand chiar imposibila reparatia.

 

 

2. Cea mai buna protectie impotriva virusilor este sa aveti un software antivirus.

 

Pentru o mai buna protectie a calculatorului este recomandat sa instalati un antivirus bun si multe companii care dezvolta software de securitate pun la dispozitie si o versiune gratuita, astfel va puteti proteja computerul cu un antivirus gratis fara sa cheltuiti nici un ban.

 

Chiar daca stiti ce descarcati, fara sa va dati seama fisierul poate contine un virus. Intotdeauna trebuie sa aveti foarte mare grija ce fisiere descarcati in laptop-ul dvs. Un virus poate sa incetineasca sistemul de operare si performanta...

 

Cum sa aveti grija de laptop-ul dumneavoastra - Top Sfaturi, Trucuri si Avertismente

 

3. Nu pastrati mancare in apropierea laptop-ului.

 

Cu timpul, din cauza mancarurilor, se strang firimituri, particule de praf, chiar lichide in tastatura. Acestea pot patrunde usor in interiorul laptop-ului, afecteaza buna functionare! Printre care cele afectate sunt ventilatoarele laptop-ului, traseele placii de baza si multe altele, asta ca sa nu vorbim de aspectul murdar al laptop-ului daca are firimituri pe el.

 

Cum sa aveti grija de laptop-ul dumneavoastra - Top Sfaturi, Trucuri si Avertismente

 

4. Nu folositi computer-ul in camera in care sunt animale de companie.

 

Blana si parul patrupedelor se pot infiltra foarte repede in interiorul laptop-ului si pot cauza defectiuni. De asemenea animalele de talie mai mare (de exemplu cainii) le pot deteriora din greseala daca le trantesc cand trec pe langa ele, prin miscarea cozii, impiedicandu-se de fire etc.

De asemenea tineti cont ca pisicile, de exemplu, prefera locurile calde, iar computerele ofera rapid aceste conditii, mai ales ca acestea le ofera o activitate continua pentru ca pe ecran se misca tot timpul ceva, monitoarele au lumina de tip LED care pulseaza des, iar tastaturile emit diferite zgomote de sute de ori pe zi. Mouse-ul de pe ecran este extrem de interesant pentru pisici pentru ca le aminteste de insecte si ar putea face tot posibilul sa-l urmareasca si sa-l prinda.

Tastaturile sunt suprafete versatile pentru ca tastele se lasa atunci cand pisicile pasesc pe ele, devenind foarte atractive pentru ele. Le plac lucrurile moi sau lustruite si probabil din acest motiv li se pare ca tastatura este locul potrivit pentru a se lungi si a lua o pauza, in timp ce apasa cu labutele diferite litere.

 

Cum sa aveti grija de laptop-ul dumneavoastra - Top Sfaturi, Trucuri si Avertismente

 

5. Este ideal sa tineti computer-ul intr-o camera curata si fara praf.

 

Este foarte important sa existe o buna ventilatie a camerei, si sa mentineti o temperatura constanta.

 

6. Sa aveti intotdeauna mainile curate cand folositi laptop-ul.

 

Intodeanuna aveti grija sa aveti mainile curate inainte de a va aseza la laptop. Orice mica urma de murdarie se va impregna pe tastatura si nu numai.

In plus, daca va curatati mainile inainte de folosirea laptop-ului, veti reduce uzura pe stratul de protectie cauzata de contactul cu sudoare si mici particule care pot actiona asupra exteriorului laptop-ului.

 

Cum sa aveti grija de laptop-ul dumneavoastra - Top Sfaturi, Trucuri si Avertismente

 

7. Protejati display-ul LCD.

 

Atunci cand inchideti laptop-ul asigurati-va ca nu exista obiecte mici, cum ar fi un creion sau casti ramase pe tastatura.

Acestea pot deteriora ecranul in cazul in care inchideti laptop-ul peste ele; acesta se va zgaria daca obiectul este dur.

Inchideti capacul usor si tinandu-l de mijloc. Daca inchideti capacul folosind doar o parte puteti slabi presiunea pe acea balama, ceea ce in timp cauzeaza indoirea sau ruperea ei.

 

Cum sa aveti grija de laptop-ul dumneavoastra - Top Sfaturi, Trucuri si Avertismente

 

Nu uitati periodic sa curatati ecranul laptop-ului dvs, asa cum v-am indrumat intr-un articol anterior.

 

8. Tineti si ridicati computer-ul de la baza, nu de la ecran.

 

Niciodata laptop-ul nu trebuie ridicat, tinand doar de partea cu ecranul. Daca faceti acest lucru puteti deteriora ecranul sau balamelele care il tin atasat de baza. Ecranul este usor de zgariat sau de deteriorat prin aplicarea presiunii directe- evitati sa puneti presiune pe ecran.

 

Cum sa aveti grija de laptop-ul dumneavoastra - Top Sfaturi, Trucuri si Avertismente

 

De fiecare data cand ridicati laptop-ul, luati-l de partea de jos, preferabil din laterale pentru echilibru.

 

9. Nu trageti de cablul de alimentare.

 

Tragind de cablul de alimentare in loc de a trage de stecher puteti provoca ruperea cablului sau puteti deteriora priza de alimentare. De asemenea, in cazul in care cablul de alimentare este aproape de picioarele d-voastra, evitati lovirea lui accidentala.

 

Cum sa aveti grija de laptop-ul dumneavoastra - Top Sfaturi, Trucuri si Avertismente

 

10. Aveti grija sa nu puneti scaunul peste cablul de alimentare al laptop-ului.

 

Lipiti cablurile laptop-ului de birou cu banda adeziva. In cazul in care exista cabluri pe care nu le puteti bloca, exista sisteme ce se pot prinde de birou, astfel incat sa aveti acces rapid la acel cablu.

 

Cum sa aveti grija de laptop-ul dumneavoastra - Top Sfaturi, Trucuri si Avertismente

 

11. Asigurati-va ca ati conectat dispozitivele auxiliare in fantele lor corespunzatoare.

 

Cautati intotdeauna sa potriviti simbolurile de pe laptop cu simbolurile de pe dispozitivele de inserare. Nu incercati sa fortati introducerea unui cablu daca intampinati greutati in a-l conecta (de ex introducere cablu HDMI in port USB sau invers).

 

Cum sa aveti grija de laptop-ul dumneavoastra - Top Sfaturi, Trucuri si Avertismente

 

12. Manipulati cu grija orice drive detasabil.

 

CD-urile pe care le scoateti din laptop pot fi usor strivite sau pot scapa din mana; nu fiti neglijenti. Daca nu le introduceti din nou in laptop, puneti-le direct in cutia lor protectiva pentru o buna pastrare a lor.

Nu lasati stick-uri introduce in porturile USB atunci cand nu folositi laptop-ul, mai ales atunci cand trebuie sa il transportati.

 

13. Introduceti cu grija si in unghiul corect drive-urile in slot-urile lor corespunzatoare.

 

Fortarea drive-ului in slot il poate bloca.

 

14. Verificati daca etichetele sunt fixate bine inainte de a introduce CD-urile media in laptop.

 

CD-urile sau DVD-urile, nu ar trebui sa aibe etichete care le-ar putea bloca in interiorul laptop-ului. Nu introduceti niciodata CD-uri de dimensiune mai mica, deoarece ele ar putea deteriora player-ul in mod permanent.

 

15. Nu expuneti laptopul la schimbari bruste de temperatura.

 

Cand aduceti laptop-ul intr-o cladire pe timp de iarna, nu il porniti imediat. Asteptati in schimb sa ajunga la temperatura camerei. Veti evita astfel orice potential de deterioare a disk drive-ului prin condensul format in interiorul laptop-ului. Evitati de asemenea si expunerea directa la razele solare.

Laptop-ul trebuie sa functioneze intr-o camera cu temperature constanta.

 

16. Nu va lasati laptop-ul in masina.

 

Interiorul unui autovehicul are schimbari mari de temperatura ca sa nu vorbim de faptul ca un laptop sau o geanta unui laptop lasate la vedere sunt o invitatie pentru hoti.

 

17. Curatati anual unitatea in vederea indepartarii prafului din interiorul laptop-ului.

 

Recomandat este sa apelati la un tehnician profesionist. Daca se acumuleaza prea mult praf sistemul nu se poate ventila corespunzator, ducand astfel la supraincalzire, existand astfel riscul deteriorarii placii de baza.

 

18. Evitati sa puneti materiale grele, cum ar fi cartile, pe laptop.

 

Evitati sa puneti diverse obiecte peste laptop. Acestea pot pune presiune pe ecran, sau il impinge spre tastatura, ceea ce in timp il poate deteriora. De asemenea, puteti strivi sau strica CD-ROM-ul.

 

19. Folositi o geanta de laptop de marime potrivita.

 

Fie ca folositi o geanta, o husa sau ceva confectionat de d-voastra atunci cand transportati laptop-ul asigurati-va ca este suficient de mare pentru laptop-ul dvs. Astfel, veti evita sa zgariati, sa striviti sau sa scapati laptop-ul.

 

20. Incercati sa achizitionati o geanta de laptop.

 

Multe accidente se intampla scapand laptop-ul sau lovindu-l de ceva. O geanta reduce riscul de avarie.

 

Cum sa aveti grija de laptop-ul dumneavoastra - Top Sfaturi, Trucuri si Avertismente

 

21. Utilizati si depozitati laptop-ul numai in zone bine ventilate.

 

Cand folositi laptop-ul asigurati-va ca este intr-o zona ce are o circulatie constanta a aerului. Multe persoane distrug laptop-ul prin folosirea lui in zone inchise, ce cauzeaza supraincalzirea acestuia.

 

22. Incercati sa pastrati laptop-ul pe o suprafata plata si curata.

 

Veti preveni astfel deteriorarea laptop-ului. Daca sunteti afara, acest lucru nu este intotdeauna usor, dar daca gasiti o suprafata disponibila puneti laptop-ul pe ea.

 

23. Nu folositi laptop-ul pe pat.

 

Folosirea repetata a laptop-ului pe pat, sau pe picioare, cauzeaza ventilatorul sa atraga praf si scame. Intr-un final ventilatorul se va bloca si nu va mai raci corespunzator componentele interne.

 

24. Verificati intotdeauna ca laptop-ul sa nu aiba prea mult software si bloatware in derulare, deoarece consuma prea multa memorie.

 

25. Asigurati-va atunci cand descarcati ceva de pe internet ca nu sunt executabile nedorite, ce sunt create pentru a instala diferite software-uri bloatware.

 

26. Este preferabil sa folositi programe de curatare cum ar fi TuneUp Utilities for Windows sau CCleaner pentru a mentine calculatorul sub o constanta supraveghere impotriva programelor nedorite instalate in timpul derularii a diferite activitati.

 

27. Daca este posibil faceti o instalare pe curat a sistemului de operare la fiecare 2 sau 3 ani. Aceasta va ajuta laptop-ul sa o ia de la zero si sa mentina totul intr-un mod foarte organizat si efectiv.

28. Daca folositi deja un laptop cu spatiu de stocare aproare epuizat, nu instalati programe ce accelereaza procesorul.

Este preferabil sa adaugati un hard drive sau pendrive pentru a oferi laptop-ului spatiul necesar.

 

29. Pentru a asigura RAM extern laptop-urilor cu Windows exista o optiune pe nume ReadyBoost care va ofera un spatiu alocat in vederea folosirii unui SD card sau stick USB ca ram virtual, in loc de a fi complet dependent de memoria interna alocata.

30. Nu incercati sa derulati fisiere multimedia mari sau nesuportate de calculatorul d-voastra daca acesta nu are specificatiile necesare, deoarece pe termen lung poate cauza deteriorari.

31. Este bine, de asemenea sa mergeti la un service profesionist pentru o mentenanta completa sau pentru a rezolva orice erori va deranjeaza.

32. Aveti grija sa nu folositi laptop-ul in locuri pline de praf, deoarece se pot bloca zonele de evacuare a caldurii, riscand astfel supraincalzirea laptop-ului.

 

 

Trucuri - Cum sa aveti grija de laptop

 

 • Daca laptopul il folositi pentru munca, puteti avea opurtinitatea de a-l alege in functie de cerintele dvs - de exemplu un model rezistent pentru la potential maxim sau un model usor pentru calatorii frecvente.

 

 • Pastrati laptop-ul intr-o zona cu ventilatie buna atunci cand il folositi.

 

 • Curatati laptop-ul in mod frecvent, inlaturand Praful cu o laveta moale. De asemenea, daca laptopul este prevazut cu baterie externa, decuplati-o si curatati-o.

 

 • In cazul in care va deplasati des, nu uitati sa tineti laptopul in geanta sau husa.

 

 • Puneti o eticheta cu numele, e-mail-ul, nr de telefon sau alte date de contact pe laptop, cablul de alimentare sau alte parti detasabile ale acestuia.

 

 • Tineti o evidenta cu detaliile laptop-ului , cum ar fi seria garantiei, data si locul achizitiei, pentru a putea raporta repede furtul sau pierderea lui.

 

 • Desi tastaturile sunt destul de rezistente, apasati cu grija pe butoane pentru a nu le detasa din greseala.

 

 • Incercati sa tineti laptop-ul departe de copii de varste mici.

 

 • Creati-va o rutina de mentenanta a laptopului pentru a preveni problemele.

 

Avertismente - Cum sa aveti grija de laptop-ul dvs

 

 • Evitati sa pui laptop-ul pe covor sau alta suprafata similara. Ventilatoarele de pe spatele laptop-ului ajuta aerul sa circule. Orice blocheaza ventilatorul intervine asupra circularii aerului cald, tinandu-l in interiorul laptop-ului, ducand la supraincalzire, ceea ce cauzeaza defectiuni. Punerea laptop-ului in sertar are consecinte asemanatoare.

 

 • Daca ati decis sa faceti o instalare de la 0 a sistemului de operare asigurati-va ca aveti suficienta experienta necesara. Daca nu aveti experienta este mai bine sa contactati un profesionist sa faca acest lucru.

 

 • Daca nu folositi laptop-ul sau calculatorul pentru urmatoarele 2-3 ore este recomandat sa il inchideti. Energia consumata pentru repornirea lui este mai mica decat energia folosita daca il lasati sa mearga incontinuu.


Produse recomandate