Cum să alegi laptopul potrivit: un ghid pas cu pas

Cum să alegi laptopul potrivit: un ghid pas cu pas

Cumpărăturile pentru un laptop nou pot fi enervante. Iată cum să parcurgeți acronimele, opțiunile de stocare și funcțiile suplimentare pentru a găsi cea mai bună variant pentru dvs.

 

CUMPĂRAREA UNUI LAPTOP este un exercițiu de confuzie. Chiar dacă știi ce înseamnă totul și știi exact ce vrei, a-l găsi poate fi dificil. Serios acum, este frustrantă chiar şi navigarea pe site-urile producătorilor pentru a găsi modelul dorit. Sperăm că acest ghid vă va ajuta să navigați prin monahia laptopurilor moderne. Mai jos este o secțiune despre fiecare componentă majoră despre care veți dori să știți când căutați un computer. Defalcăm jargonul și încercăm să explicăm lucrurile la nivel practic.

 

Alegeți sistemul dvs. de operare

Cunoaște-ți CPU-urile

Placi grafice

Alege-ți procesorul

Cât RAM?

Cât spațiu de stocare?

Verificați-vă porturile!

Cameră web și alte griji

Acum este alegerea ta

 

 

În primul rând, alegeți sistemul dvs. de operare

 

Cum să alegi laptopul potrivit: un ghid pas cu pas

 

Înainte de a începe să vă uitați la laptopuri, trebuie să vă dați seama care sistem de operare (OS) funcționează cel mai bine pentru dvs. Gândirea la ce software trebuie să rulați și pe ce sisteme de operare rulează vă va ajuta să determinați hardware-ul de care aveți nevoie. Există patru sisteme majore de operare pentru computer. Fiecare are punctele sale forte și slabe. Iată o prezentare generală a fiecăruia:

 

Windows: Acest sistem de operare puternic nu mai primește prea multă atenţie, dar își face treaba. Este cea mai bună alegere dacă aveți nevoie de aplicații Microsoft precum MS Office, Access sau Outlook. Există, de asemenea, mai multe laptopuri Windows din care să alegeți decât orice alt sistem de operare.

 

macOS: MacOS de la Apple este puțin mai prietenos pentru începători decât Windows, dar este strâns cuplat cu hardware-ul companiei. Opțiunile dvs. de cumpărare sunt limitate la MacBook-uri. Deoarece Apple folosește propriile cipuri și Macbook-urile sunt cu adevărat o provocare.

 

Sistemul de operare Chrome: Dacă puteți face majoritatea sarcinilor laptopului într-un browser web, sistemul de operare Chrome este o alegere bună. Laptopurile Chrome (numite Chromebook-uri) sunt, de asemenea, printre cele mai ieftine (și mai puțin puternice) pe care le veți găsi, așa că și sistemul de operare merită luat în considerare dacă aveți un buget restrâns. Google a lansat recent o actualizare mare numită Chromebook Plus. „Plus” înseamnă performanță mai bună – procesoare mai rapide, mai multă memorie, mai mult spațiu de stocare și camere video mai bune. Problema este că aplicațiile precum Adobe Creative Suite sau Microsoft Office nu vor rula. Unele aplicații, în special Office, au o versiune de telefon/tabletă Android pe care ați putea să o instalați pe Chromebook (sau o versiune web), dar am constatat că aplicațiile Android adesea nu funcționează bine.

 

Linux: Dacă nu aveți nevoie de MS Office și nu vă deranjează o curbă de învățare, puteți instala Linux pe aproape orice hardware pentru laptop creat vreodată. Problema este că aplicațiile populare precum MS Office și Adobe Creative Suite nu acceptă Linux. Cu toate acestea, există alternative gratuite, open source, cum ar fi LibreOffice , Darktable (înlocuire Adobe Lightroom) și GIMP (înlocuire Adobe Photoshop).

 

Înțelegerea numelor procesoarelor (CPU)

 

Cum să alegi laptopul potrivit: un ghid pas cu pas

 

Odată ce știți ce sistem de operare doriți și aveți o idee despre software-ul pe care îl veți rula, vă puteți da seama de specificațiile hardware minime de care veți avea nevoie. Primul lucru la care sugerăm să ne uităm este procesorul, denumit și cip sau CPU. Există, pentru toate scopurile, două companii care produc procesoare pentru laptopuri de consum: Intel și AMD.

 

Procesoare Intel

Principalele procesoare Intel sunt Core i3, Core i5, Core i7 și Core i9. Core i3 este cel mai puțin puternic, iar Core i9 cel mai mult. De obicei, renunțăm la „Core” din nume, deoarece devine repetitiv. Intel plănuia să introducă o nouă schemă de denumire anul acesta, folosind cuvântul „ultra” pentru a desemna „cel mai avansat procesor client”, dar nu am văzut că acesta a fost folosit prea mult. Dacă întâlniți un procesor „Core Ultra”, în teorie, ar trebui să fie chiar mai rapid decât Core-ul simplu.

 

În fiecare dintre aceste linii de cip, Intel folosește șiruri criptice de numere și litere care vă oferă mai multe informații despre capacitățile acelui cip și când a apărut. Învățând să-l descifrezi te va ajuta să iei decizii mai bune de cumpărare.

 

Intel Core i7-1355U este modul în care site-ul web al unui producător de laptop ar putea enumera tipul de procesor. Acum că știm că Core i7 înseamnă că este unul dintre cele mai puternice cipuri din linie, haideți să spargem restul numerelor. Primele numere („13”) se referă la generație; în acest caz, este un cip de a 13-a generație (de acum, aceasta este cea mai recentă generație disponibilă pentru laptopuri). I7-1255U ar fi un cip de a 12-a generație sau unul care este probabil cu un an și ceva mai vechi.

 

Următoarele două sau trei numere ("55") sunt legate de performanță. Cu cât aceste numere sunt mai mari, cu atât cipul este mai puternic. Totuși, acest lucru este valabil doar în acea linie de cipuri. Intel Core i7-1365U este puțin mai puternic decât Intel Core i7-1355U, dar mult mai puțin puternic decât Intel Core i9-1335H. Cipul i9 este întotdeauna mai puternic decât i7, i7 mai puternic decât i5, iar diferența este mai mare decât diferența dintre oricare două cipuri din aceeași linie de cipuri.

 

Litera de la sfârșitul numelui cipului („U” în exemplul nostru) este desemnarea Intel pentru scopul cipului. Pentru laptopuri, literele pe care le veți vedea la sfârșit sunt Y, U, H și HX. Cipurile din seria Y sunt optimizate pentru durata de viață a bateriei, ceea ce este bun dacă sunteți în mod frecvent departe de priză pentru perioade lungi de timp, dar această durată de viață suplimentară a bateriei vine în detrimentul unor performanțe. Cipurile H sunt optimizate pentru performanță, iar cipurile U sunt „eficiente din punct de vedere energetic”, dar nu „extrem de” eficiente precum linia Y. Cel mai nou din grup este denumirea HX, care sunt cipuri pe care Intel le numește „clasa de înlocuire a desktopurilor”. Sunt cele mai puternice dintre grupe, dar veți obține mai puțină durată de viață a bateriei de la laptopurile cu cipuri HX.

 

Procesoare AMD

Denumirea cipurilor AMD este la fel de greu de descifrat ca și cea a Intel. În numele AMD Ryzen 5 7600X, „7” este generația (cât de vechi este; mai mare este mai bine), iar „6” este cât de puternic este. Un „6” ar face din acest exemplu un cip de putere medie, în timp ce un 3 sau 4 ar fi mai slab (mai lent). Următoarele două numere nu au prea mult impact. „X” de la sfârșit indică performanță ridicată. Alte denumiri de litere includ U pentru putere ultra-scăzută (pentru o durată de viață mai bună a bateriei).

 

Există o diferență mare între cipurile Intel și AMD? Experiența mea, testând zeci de ambele în fiecare an, este că depinde. În general, un Intel i5 nu se poate distinge de un Ryzen 5 în afara unor benchmark-uri foarte specifice. Sunt similare atunci când faci lucruri precum navigarea pe web sau editarea documentelor. Același lucru este valabil și pentru Intel i7 și Ryzen 7, și pentru Intel i3 și Ryzen 3.

 

Performanța grafică este locul în care veți observa o diferență. În testele mele, atât în ​​​​benchmark-uri, cât și în utilizarea reală, grafica integrată AMD tinde să funcționeze mai bine decât Intel în sarcinile intensive în grafică - gândiți-vă la editarea videoclipurilor sau la jocuri. Cea mai recentă serie de cipuri Intel a redus acest decalaj în mod semnificativ, dar AMD are încă un avantaj. S-ar putea să beneficiezi de achiziționarea unui CPU AMD dacă ești un editor video sau un gamer, dar ceea ce îți dorești cel mai probabil este o placă grafică dedicată. (Mai multe despre asta în secțiunea GPU de mai jos .)

 

De câtă putere de procesare aveți nevoie?

 

Dacă sunteți un utilizator obișnuit care rulează un browser web, suita Microsoft Office și poate chiar un software de editare foto, vă recomandăm un laptop cu un procesor Intel Core i5 de generația a 10-a sau mai recent. Acesta ar fi afișat ceva de genul „Intel Core i5-10350U”.

 

Dacă vă puteți permite, un cip Intel i7 e un upgrade frumos și vă va face laptopul să se simtă mai rapid. Puterea suplimentară înseamnă adesea o durată de viață mai scurtă a bateriei, așa că va trebui să echilibrați asta cu nevoile dvs. Un laptop pentru jocuri, de exemplu, ar folosi un cip i7 (sau i9), dar un i5 este de obicei bun pentru sarcini mai puțin solicitante. De asemenea, pentru utilizatorul obișnuit, seria AMD Ryzen 5000 va fi suficientă, dar Ryzen 7000 e un upgrade frumos - din nou cu prețul duratei de viață a bateriei.

 

În general, recomandăm să evitați cipurile Intel Core i3 (și, prin extensie, AMD Ryzen 3) cu Windows 11. Experiența testării mele a fost frustrant de lentă. În timp ce ambele cipuri din seria 3 sunt bune pentru Chromebook-uri și setări minime Linux, utilizatorii Windows sunt mai bine cu un cip Intel i5 sau Ryzen 5.

 

Sunteți un utilizator avansat?

 

Dacă compilați software, editați videoclipuri sau lucrați cu baze de date foarte mari, veți dori mai multă putere de procesare decât noi ceilalți. Vă sugerez un Intel i7 sau Ryzen 7. De asemenea, veți dori să aveţi mult RAM, dar vom ajunge la asta într-un minut.

 

Cele mai bune procesoare pentru laptopuri cu sistem de operare Chrome

 

Cum să alegi laptopul potrivit: un ghid pas cu pas

 

Sistemul de operare Chrome este construit în jurul browserului web Chrome de la Google și rulează majoritatea software-ului direct în browser. Asta înseamnă că nu are nevoie de cipuri Intel mari și puternice. Asta e teoria, cel puțin. Din experiența mea, sistemul de operare Chrome se descurcă cel mai bine cu cel puțin un cip Intel i3 sau, ceea ce cred că este cea mai bună valoare pe care o poți obține în prezent cu un Chromebook, un cip AMD Ryzen 4000.

 

Seria AMD Ryzen 4000 este chipsetul meu preferat pentru Chromebookuri. Această serie este suficient de puternică pentru majoritatea sarcinilor și oferă o durată de viață excelentă a bateriei — o combinație care este mai dificil de găsit în Chromebookurile alimentate cu Intel. Există Chromebook-uri de ultimă generație cu cipuri Intel i5 și chiar și unele modele i7 sunt disponibile, dar dacă nu sunteți într-adevăr totul în sistemul de operare Chrome, este mai bine să cumpărați un laptop Windows mai capabil.

 

Anul acesta, Google a introdus o nouă clasă de Chromebook numită Chromebook Plus. „Plus” înseamnă că aceste modele sunt mai puternice. Majoritatea celor pe care le-am testat au avut Intel i3 sau mai bun, împreună cu mai multă memorie, mai mult spațiu de stocare și camere video mai bune decât Chromebookurile tradiționale. Vestea bună este că acestea nu sunt cu mult mai scumpe decât modelele mai vechi.

 

La celălalt capăt al spectrului, există și un număr tot mai mare de Chromebook-uri cu cipuri din seria Qualcomm Snapdragon, care oferă un compromis bun între putere și preț. Nu am avut încă șansa să le testăm pe larg, dar ar trebui să fie un plus bun pentru piața Chromebookurilor de gamă inferioară, oferind mai multă putere decât Celeron de la Intel fără consumarea suplimentară a bateriei procesoarelor din seria Core.

 

Cele mai ieftine Chromebookuri folosesc încă procesoare din seria Intel Celeron. Dacă nevoile tale sunt foarte minime și nu vei face niciodată altceva decât să navighezi ușor pe web, Celeron e suficient. Dar dacă sperați să rulați aplicații Android sau să instalați aplicații Linux pe Chromebookul dvs., procesoarele Celeron se vor lupta și probabil vă vor frustra.

 

Ce zici de o placă grafică?

 

Toate laptopurile au din punct de vedere tehnic plăci grafice (numite și grafică „dedicată” și GPU), dar cele mai multe sunt incluse în placa de bază cu procesorul. Această abordare, cunoscută sub numele de „grafică integrată”, este bună pentru majoritatea utilizatorilor. Veți putea să vizionați filme HD și chiar să jucați jocuri casual fără probleme. Dacă ești un gamer sau faci multe editări video, îți vei dori un laptop cu o placă grafică dedicată - o placă grafică separată și mult mai puternică. AMD și Nvidia fac majoritatea plăcilor grafice pe care le veți găsi pe laptopuri.

 

Majoritatea laptopurilor bazate pe Intel vor fi asociate cu o placă grafică Nvidia din linia GeForce, de obicei una dintre plăcile Max-Q, care este spin-off-ul eficient din punct de vedere energetic și prietenos cu laptopul a plăcilor desktop Nvidia. Acestea sunt de obicei etichetate cu numele cardului, apoi Max-Q: de exemplu, GeForce RTX 2080 Max-Q. (Un card de nivel 3000 sau 4000 va fi mai puternic, dar poate avea o durată mai slabă a bateriei.) Cardurile Max-Q sunt, în general, cu aproximativ 15 până la 25% mai puțin puternice decât versiunile desktop, dar sunt încă destul de puternice pentru jocuri și editare video.

 

Linia de GPU a AMD se numește Radeon și variază de la plăcile de top Vega și RX până la cardurile din seria R care oglindesc schema de denumire Ryzen, unde Radeon R9 este mai rapidă și mai puternică decât seria Radeon R7, care este mai puternică decât seria Radeon 5.

 

De câtă memorie RAM aveți nevoie?

 

Cum să alegi laptopul potrivit: un ghid pas cu pas

 

Cu cat mai multicu atat mai bine! Memoria cu acces aleatoriu, cunoscută sub numele de RAM, este ceea ce folosește laptopul pentru a păstra date în timp ce procesorul face lucruri cu ea. Gândește-te la RAM ca la biroul tău. Toate lucrurile la care lucrați acum ar trebui să se potrivească pe biroul dvs. Dacă biroul tău este prea mic, lucrurile cad și nu poți lucra la ele. În același mod, dacă rămâneți fără memorie RAM, nu veți mai putea deschide nicio filă de browser sau nu veți putea termina compilarea videoclipului. În cele din urmă, laptopul se va îngheța și va trebui repornit.

 

8 gigabytes de RAM ar trebui să fie suficient pentru utilizatorul mediu de Windows, deși upgrade-ul la 16 GB va face laptopul mult mai capabil (și este o necesitate pentru jocuri). Un lucru de investigat înainte de a cumpăra este dacă memoria RAM este lipită pe placa de bază. Dacă este, nu veți putea să actualizați singur memoria RAM. Din nou, dacă programați și compilați software sau editați clipuri video, două sarcini care necesită multă memorie RAM, veți dori cel puțin 16 GB și probabil că veți fi mai mulțumit cu 32 GB dacă vă puteți permite.

 

Ca și în cazul procesoarelor, sistemul de operare Chrome necesită mai puțin. Într-un Chromebook, vă puteți descurca, în general, cu 4 GB de RAM, deși actualizarea la 8 GB vă va permite să aveți mai multe file deschise în browser fără a încetini lucrurile.

 

Țintește pentru RAM care are DDR4 lângă ea. DDR înseamnă rata de date dublă. RAM DDR4 este rapidă și ceea ce doriți. RAM DDR3 este mai veche și mai puțin obișnuită în zilele noastre. Majoritatea laptopurilor au RAM DDR4, dar producătorii vor enumera tipul pe site-urile lor lângă cantitate, așa că merită să verificați înainte de a cumpăra. RAM DDR5 și-a făcut drum și pe laptopuri, dar nu este încă răspândită. Totuși, dacă vedeți un laptop cu DDR5, probabil că va fi puțin mai rapid la sarcinile intensive în memorie RAM, cum ar fi jocurile și editarea video.

 

De câtă spațiu de stocare aveți nevoie?

 

Cum să alegi laptopul potrivit: un ghid pas cu pas

 

Hard disk-ul este locul unde îți vei stoca toate datele. Gândiți-vă la asta ca la dulapul de lângă biroul dvs. Cea mai obișnuită alegere în zilele noastre este o unitate SSD, deși unele laptopuri bugetare încă folosesc unități rotative. Vă sugerăm să le evitați.

 

Alegeți un SSD dacă vă puteți permite, cu cel puțin 256 GB. SSD-urile sunt mai rapide, mai ales dacă folosesc o conexiune NVMe, care mută datele în și din hard disk mult mai rapid decât standardul mai vechi, cunoscut sub numele de SATA. Uneori veți găsi laptopuri cu un SSD cu NVMe pentru a rula sistemul de operare, dar o unitate SATA mai veche pentru stocarea fișierelor. Acest lucru vă oferă tot ce este mai bun din ambele lumi: viteză acolo unde aveți nevoie, dar totuși accesibilă cu bugetul.

 

Dacă faceți cumpărături pentru un laptop cu buget redus, este posibil să folosiți spațiul de stocare eMMC. Acesta este încă facturat ca un SSD (ceea ce este), dar este puțin diferit de SSD-urile NVMe și PCIe. Abrevierea înseamnă Embedded MultiMediaCard și este ceea ce veți găsi pe telefoane, tablete și unele laptopuri (în special Chromebookuri).

 

Cu toate acestea, „încorporat” la eMMC înseamnă de obicei că este lipit direct pe placa de bază. Cu alte cuvinte, nu puteți schimba memoria. Celălalt dezavantaj este vitezele mai mici. În prezent, unitățile eMMC se ridică la aproximativ aceleași viteze ca vechile unități rotative bazate pe SATA - utilizabile, dar nu foarte rapide. În testarea mea, unitățile eMMC sunt bune pentru laptopurile ușoare utilizate pentru navigarea pe web, lucrul la documente de birou și așa mai departe. Mai mult decât atât, și veți fi mult mai bine cu un SSD. Totuși, asta nu înseamnă că nu există dispozitive capabile cu unități eMMC. Laptopurile din seria Surface Go sunt un bun exemplu de dispozitive solide, destul de rapide, care utilizează o unitate eMMC (cel puțin în configurațiile mai ieftine).

 

Cantitatea minimă de spațiu pe care o recomandăm este de 256 GB. Dacă stocați totul în cloud sau vă uitați la Chromebookuri, s-ar putea să vă descurcați cu mai puțin, dar este bine să aveți spațiu dacă aveți nevoie vreodată de el. Dacă intenționați să instalați o mulțime de jocuri sau software sau să salvați o mulțime de fotografii sau videoclipuri, acest lucru va consuma rapid spațiu.

 

Este posibil să fi observat că hard disk-ul nu pare să aibă vreodată spațiul declarat. Dacă un hard disk este etichetat cu 512 GB, se poate afișa ca având doar 490 GB disponibili în Windows. Nu pierdeți spațiu; acest lucru are doar de-a face cu diferența dintre calculele de dimensiune binar și zecimal de octeți. Producătorii de unități folosesc octeți zecimali, dar Windows folosește binar, motiv pentru care raportează dimensiuni diferite. Ambele sunt corecte din punct de vedere tehnic, deși dimensiunea raportată de Windows este cantitatea de spațiu pe disc pe care o puteți folosi de fapt pentru a stoca fișiere.

 

Verificați porturile!

 

Cum să alegi laptopul potrivit: un ghid pas cu pas

 

În timp ce procesorul, memoria RAM și hard diskul vor avea cel mai mare impact asupra performanței, cantitatea și tipurile de porturi de pe laptop sunt importante. Porturile sunt diferitele moduri de a conecta lucrurile la laptop, cum ar fi dispozitivele USB sau cablurile de încărcare. Veți dori cel puțin un 1 USB-C, cel puțin un 1 USB-A și o mufă pentru microfon/căști. Asigurați-vă că laptopul are un cititor de carduri SD sau microSD dacă sunteți fotograf și trebuie să descărcați în mod constant imagini de pe camera dvs. În caz contrar, va trebui să folosiți un dongle.

 

Recomand laptopuri care se pot incarca prin USB-C. Un laptop ar trebui să spună că se poate încărca prin USB-C pe pagină sau în secțiunea cu specificații. Această metodă de încărcare vă permite să utilizați un încărcător portabil dacă aveți nevoie vreodată de timp suplimentar departe de o priză. Încărcătoarele USB-C tind, de asemenea, să fie mai ieftine de înlocuit și este posibil să le folosiți deja pentru a vă încărca telefonul Android. Nu cumpărați niciodată acele încărcătoare de schimb ieftine, fără nume, pe care le vedeți pe Amazon.

 

De asemenea, rețineți că laptopurile AMD nu vor avea probabil niciodată porturi Thunderbolt 4, care este o specificație creată de Intel și percepe taxe de licență pentru utilizare. Devine confuz deoarece Thunderbolt 4 este o extensie a versiunilor USB-C 3 și 4, pe care o veți găsi în laptopurile AMD. În lumea reală, nu am observat niciodată o diferență de viteză între Thunderbolt și USB-C echivalent.

 

Camere web și balamale

 

Cum să alegi laptopul potrivit: un ghid pas cu pas

 

Laptopul ar trebui să aibă o cameră web. Din anumite motive, există încă laptopuri în 2024 care nu le au. Majoritatea camerelor web sunt de 720p, în special pe laptop-uri la prețuri mai mici. Este în regulă dacă nu îl folosești prea mult sau dacă, ca și mine, îți place să te ascunzi în spatele neclarității de 720p. Având în vedere că Zoomul este încă o parte importantă din viața profesională pentru mulți oameni, s-ar putea să fii mai fericit cu o cameră de 1080p.

 

Cum este balamaua laptopului? Această parte este greu de testat dacă cumpărați de pe internet. Dacă este posibil, mergeți la un magazin local, cum ar fi Flanco, pentru a putea ține efectiv modelul care vă interesează. Încercați să îl deschideți cu o singură mână. S-ar putea să sune prostesc, dar credeți-mă, este enervant să nu vă puteți deschide laptopul cu o singură mână.

 

Alte puncte de luat în considerare: îl puteți purta în siguranță cu o singură mână? Va rezista într-un rucsac? Cât de mare este trackpad-ul? Sunt butoanele unde vă plac? Dispunerea tastaturii este neobișnuită în vreun fel?

 

Acum este alegerea ta

 

Cum să alegi laptopul potrivit: un ghid pas cu pas

 

Odată ce ați restrâns domeniul la câteva modele, citiți câteva recenzii și căutați lucruri dincolo de specificații, cum ar fi modul în care balamaua rezistă în timp, cum se simte tastatura, cum funcționează trackpad-ul și chiar cât de fierbinte poate fi partea inferioară. Citirea recenziilor este utilă, deoarece privirea la specificații nu vă va spune dacă o balama este prost făcută sau se simte lipicioasă sau dacă capacul se zgârie ușor.

 

Totuși, perfecțiunea tehnică nu este totul, așa că nu-ți ignora idiosincraziile. Vrei ceva care să arate într-un anumit fel? Nu e nimic în neregulă cu asta. Unii oameni urăsc ideea unei carcase de plastic. Alții nu ar fi prinși morți cu altceva decât plastic negru. Designul este important atât din punct de vedere practic, cât și din punct de vedere estetic. Nu este distractiv să folosești un laptop care nu-ți place.

 

Uneori, ceea ce vă place la ceva este greu de definit, iar pe hârtie poate să nu aibă prea mult sens. După cum se spune, nu există nicio luare în considerare a gustului, așa că asigurați-vă că luați în considerare acest lucru în decizia dvs.

 

De unde să cumpăr

 

Cea mai dificilă parte a acestui proces este să găsești exact ceea ce îți dorești. Nu există un magazin perfect de laptopuri care să fie ușor de navigat. Este întotdeauna o mică provocare. Puteți cumpăra direct de pe site-ul producătorului sau puteți merge la un mare retailer.

 

Fiți atenți și la garanții. Este frumos să ai un plan dacă ceva nu merge bine. Opțiunile variază foarte mult în funcție de locul în care cumpărați laptopul, dar am folosit garanții atât de la Lenovo, cât și de la Dell și am fost mulțumit de serviciul lor. Pe de altă parte, am auzit povești mai puțin impresionante despre serviciul de garanție de la Microsoft.

 

S-ar putea să vă întrebați de ce este atât de greu să găsiți ceea ce doriți. Si eu ma intreb asta. Ar fi bine dacă fiecare producător de laptopuri ar avea o singură pagină pentru fiecare dispozitiv, cu o gamă de opțiuni de configurare pe care le-ați putea personaliza. Din păcate, pur și simplu nu este cazul.Produse recomandate