Durata de viata a unui laptop!

Laptopul este o masinarie compacta si mobila pe care poti sa o iei cu tine oriunde pentru a te juca, pentru a lucra, pentru a tine legatura cu prietenii si colaboratorii pe internet. Dat fiind faptul ca vorbim pana la urma de un echipament stiti deja ca laptopul dumneavoastra nu este invincibil si la un moment dat va "crapa".

Trist dar adevarat. Acesta este ciclul vietii. Vor veni alte laptopuri mai performante, iar peste cativa ani ceea ce folosim noi in prezent va fi de domeniul trecutului.

In aceste conditii este perfect normal sa ne punem cateva intrebari legate de durata medie de viata a unui laptop.

- Cand este necesar sa va schimbati laptopul? - Sau ar trebui sa renuntati la actualul laptop la prima "abatere"? - Cand devine un laptop "prea vechi" pentru a putea fi folosit in continuare?

Intre 3 si 5 ani durata medie de functionare

Desi durata de viata variaza de la un laptop la altul, in medie el ar trebui sa va poata servi cum se cuvine intre trei si cinci ani. Asta nu inseamna ca daca aveti un laptop mai vechi de 5 ani trebuie sa-l aruncati la gunoi.

Durata de viata operationala Vs durata de viata utila

Cand vorbim despre cat tine un laptop, de fapt trebuie sa avem in vedere ca exista pe de o parte o durata de viata operationala si pe de alta parte o durata de viata utila. Dupa cum sugereaza si denumirea, durata de viata operationala se refera la cat de mult rezista un laptop (sa porneasca).

In schimb, durata de viata utila se refera la masura in care un laptop va reusi sa tina pasul cu tehnologia actuala - mai exact daca il veti putea folosi pentru programe si aplicatii recente. Daca aveti un laptop foarte vechi care inca porneste, asta nu inseamna ca il puteti folosi fara probleme pentru aplicatiile disponibile azi.

Foarte multe persoane care ajung cu laptopul in service-ul nostru ne intreaba daca merita sa plateasca pentru rezolvarea problemei sau daca ar trebui sa se gandeasca sa-si cumpere un laptop nou. Este o intrebare fireasca avand in vedere ca un laptop reprezinta o investitie costisitoare, dar ghiciti ce?

In cele mai multe cazuri este mult mai ieftin sa repari un laptop decat sa cumperi unul nou. Plus ca mai exista si alte avantaje: nu trebuie sa reinstalati un alt sistem de operare si sa o luati de la zero, nu pierdeti timp cu achizitia unui nou laptop si/sau cu acomodarea pe noul model. Dar pentru a raspunde la intrebare pentru fiecare caz in parte, evident ca tehnicienii nostri iau in calcul mai multe aspecte.

Cum prelungim viata laptopului?

Curata periodic laptopul cu o carpa uscata si moale din bumbac sau cu o laveta speciala. De asemenea, poti folosi sprayuri cu aer speciale pentru indepartarea prafului. Este recomandat ca cel putin o data pe an sa te adresezi unui service pentru o curatare profesionala. Atunci cand vrei sa deconectezi un cablu, fixeaza cu mana priza sau orificiul in care cablul a fost introdus. Nu smulge cablul respectiv de la o distanta mai mare de 5 cm de capat, deoarece poti aduce avarii grave sistemului intern al laptopului. Evita contrastele de temperatura si umezeala. In perioada de iarna este bine sa achizitionezi o husa termoizolanta pentru transportului laptopului si sa eviti pastrarea acestuia un timp indelungat afara, la temperaturi reduse. Nu pozitiona niciodata aparatul la soare, langa fereastra sau in apropierea unei surse de caldura. Este foarte important ca in jurul laptopului sa se pastreze o temperatura constanta. Nu lasa laptopul sa se încingă prea tare. Caldura excesiva nu daunează doar procesoarelor, ci si bateriilor. Se recomanda astfel folosirea unor stand-uri de laptop, cu ventilatie integrata.

Laptopul dumneavoastra cati ani are? Da semne de oboseala? Va asteptam cu el in service pentru diagnostic gratuit!Produse recomandate