Laptop cu Linux - avantaje si dezavantaje

Laptop cu Linux - avantaje si dezavantaje

Unele persoane...ce-i drept putine la numar ... au ramas fani Linux si prefera acest sistem de operare in detrimentul Windows si a altor platforme. In acest articol nu ma voi referi la aceste persoane care mai mult ca sigur vor alege sa cumpere si sa lucreze pe un laptop cu Linux instalat.

Ma voi referi in schimb la un utilizator obisnuit care vrea sa-si cumpere un laptop si care observa faptul ca anumite modele ce nu au instalat sistem de operare licentiat Windows sunt mai ieftine. Pornind de la acest aspect vom face o scurta lista cu avantajele si dezavantajele achizitionarii unui laptop cu Linux. Ramane ca la final sa le puneti pe toate in balanta si sa va hotarati daca mergeti pe varianta unui laptop cu Linux sau cu Windows.

De ce sa cumperi un laptop cu Linux?

1. Economisesti bani. Cred ca este primul lucru la care se uita cei care vor sa-si cumpere un laptop. Cu toate ca in prezent au scazut mult preturile laptopurilor cu sistem de operare Windows licentiat, cele care vin cu Free Dos sau Linux sunt adesea mai ieftine. E normal daca ne gandim ca atunci cand cumperi un laptop cu Windows, pe langa produsul in sine trebuie sa platesti si licenta. Deci daca vreti sa economisiti bani si sa cumparati un laptop mai ieftin (sau un laptop cu o configuratie mai buna la acelasi pret la care ati cumpara un laptop cu o configuratie mai slaba, dar cu Windows licentiat) o idee buna este sa mergeti pe varianta Linux.

2. Fara virusi. Acesta este un alt punct forte pentru care se merita sa mergi pe mana lui Linux. Cand cumperi un laptop cu Windows trebuie sa te gandesti automat si la instalarea unui antivirus...daca vrei unul bun trebuie sa platesti pentru el. La polul opus cu un laptop cu Linux esti mult mai bine protejat impotriva virusilor. Interesant, nu?

3. Usor de configurat. Linux este foarte flexibil din acest punct de vedere. Utilizatorului i se acorda o posibilitate mai mare de a opta pentru anumite servicii. Nu trebuie sa uitam sa tehnologia a evoluat mult in ultimii ani, iar de la voluntarii care au dezvoltat Linux si pana azi trebuie sa observam ca s-au facut multe imbunatatiri.

De ce se NU cumperi un laptop cu Linux?

1. Arata "ciudat". Cei care au lucrat o viata pe Windows si vad pentru prima data interfata Linux se pot simti adesea dezorientati. Din fericire exista multi utilizatori carora le plac provocarile (mai ales cele legate de IT), iar daca si dumneavoastra va incadrati in aceasta categorie tind sa cred ca ati arunca un ochi peste Linux si ce inseamna lucru in acest sistem de operare.

Dumneavoastra ce sistem de operare folositi in prezent pe laptop - Linux sau Windows?Produse recomandate