Laptopul nu porneste sau afiseaza un ecran negru

Laptopul nu porneste sau afiseaza un ecran negru

Te asezi in fata laptopului, apesi butonul de pornire, asa cum faci de fiecare data si ... nimic nu se intampla. Laptopul nu da niciun semn de pornire sau se aprinde si se inchide imediat sau se aprinde si da ecrane albastre, sau afiseaza un ecran negru.

 

Mai jos vom detalia cateva solutii pentru a remedia aceasta problema.

 

 1. Dispersie electrică pentru remedierea problemelor de pornire:

  • Scoateți bateria (doar la modelele cu baterie externă) și adaptorul de curent alternativ.
  • Țineți apăsat butonul de pornire timp de 40 de secunde.
  • Reinstalați bateria (pentru modelele cu baterii amovibile) și conectați adaptorul AC, apoi încercați să reporniți laptopul.
 2. Soluții în funcție de indicatorul luminos de alimentare:

  • Indicatorul luminos de alimentare este OPRIT: Verificați adaptorul de alimentare AC, cablul, și fisa, îndepărtați dispozitivele portabile externe, și verificați deteriorările la cablul adaptorului.
  • Indicatorul luminos de alimentare este APRINS: Verificați funcțiile tastelor rapide, conectați un monitor extern, actualizați driverele grafice, și verificați componentele montate ulterior.
 3. Mod de recuperare BIOS:

  • Utilizați modul de recuperare BIOS doar la recomandarea unui specialist pentru a evita corupția BIOS-ului.
 4. Soluția pentru ecran negru după intrarea pe desktop:

  • Încercați să intrati în modul sigur și să reinstalați driverul grafic.
  • Dacă niciuna dintre soluții nu funcționează, este posibil ca display-ul laptopului să fie defect și să necesite înlocuire.
 5. Nota finală: În cazul în care nicio soluție nu rezolvă problema, este recomandat să consultați un specialist într-o unitate de service pentru diagnosticare și remediere.

 

Daca observati ca laptopul nu poate porni, puteti incerca mai intai sa faceti o dispersie electrica, unele laptopuri cu acest tip de problema pot reveni la functionarea normala astfel. 

Daca problema persista, continuati cu pasii detaliati de mai jos.

Cand nu puteti porni laptopul, puteti consulta solutiile de mai jos in functie de situatia dvs.:

    Apasati butonul de alimentare si, daca nu exista niciun raspuns pe ecran iar indicatorul luminos al alimentarii este OPRIT. → va rugam sa consultati Solutia #1

    Apasati butonul de alimentare si nu apare niciun raspuns pe ecran, iar indicatorul luminos al alimentarii este APRINS. → va rugam sa consultati Solutia #2

    Apasati butonul de pornire si apare imaginea la pornirea notebook-ului, dar NU exista imagine (gol) dupa ce intra pe desktop. → va rugam sa consultati Solutia #3.

 

Indicatorul luminos de alimentare este indicatorul pentru care laptopul nu se aprinde.

 

Solutia nr. 1: „Indicatorul luminos de alimentare este OPRIT” inseamna ca nu exista sursa de alimentare de la adaptorul sau componentele majore ar putea functiona anormal si dispozitivul nu porneste.

 

    Asigurati-va ca utilizati adaptorul de alimentare AC si cablul de alimentare AC cu specificatiile corespunzatoare furnizate de producatorul laptopului.

    Va rugam sa verificati daca fisa adaptorului de curent alternativ este slabita sau incercati sa conectati la diferite prize.

    ** Sfaturi: adaptorul AC poate fi diferit in functie de diferite modele, va rugam sa consultati manualele de utilizare.

    Va rugam sa verificati daca exista deteriorari la cablul adaptorului de curent alternativ. Daca se constata orice deteriorare, incercati un alt adaptor de curent alternativ.

    Va rugam sa scoateti toate dispozitivele portabile externe, cum ar fi dispozitivele USB, cardul de memorie, cablul de internet, HDMI, CD-ROM etc.

    Inainte de aparitia disfunctiei, verificati daca exista componente montate ulterior achizitiei cum ar fi HDD/SSD sau memorie, daca da, va rugam sa le eliminati mai intai.

    Va rugam sa scoateti bateria (exclusiv la modelele cu baterii externe, cu acces direct din exterior, fara sa fie nevoie de demontarea capacului posterior al produsului) si sa utilizati direct adaptorul AC pentru a incarca dispozitivul.

    ※ Observatie: Pentru modelele la care nu se poate scoate acumulatorul (modele cu baterii la interior), va rugam sa ignorati pasul (6).

    Va rugam sa scoateti adaptorul de curent alternativ, apoi apasati si tineti apasat butonul de alimentare timp de 40 de secunde pentru a efectua resetarea hard.

    Reinstalati bateria (pentru modelele cu baterii externe) si conectati adaptorul AC, apoi incercati sa reporniti laptopul.

 

Solutia nr. 2: „Indicatorul luminos de alimentare este aprins” inseamna ca cablul de alimentare si adaptorul AC functioneaza, dar dispozitivul nu porneste din cauza disfunctionalitatii altor componente majore.

 

    Va rugam sa incercati sa folositi tastele functionale (tastele rapide) [Fn + F7] pentru a porni / opri afisajul pentru a va asigura ca nu exista niciun raspuns pe ecran.

    ※ Observatie: functiile tastelor rapide pot fi diferite in functie de modele/producator, va rugam sa consultati manualul de utilizare.

    Va rugam sa incercati sa folositi tastele functionale (tastele rapide) [Fn + F6] pentru a regla luminozitatea, pentru a va asigura ca este suficienta luminozitate pentru a vedea afisajul pe ecran.

    Incercati sa conectati un monitor extern la laptop, apoi apasati tasta functionala (tasta rapida) [Fn + F8] pentru a comuta intre afisajul laptopului si monitorul extern pentru a va asigura ca afisajul este normal pe monitorul extern.

    Daca nu aveti un monitor extern sau nu exista niciun raspuns pe monitorul extern, va rugam sa ignorati pasul (3).

 

    Daca afisajul monitorului extern este normal, va rugam sa descarcati si sa instalati driverele grafice pe site-ul de asistenta al producatorului.

    ※ Observatie: Unele modele poseda ambele tipuri de placi grafice (grafica integrata si dedicata, cum ar fi Intel si NVIDIA) si pot fi vizualizate in Device Manager. Va rugam sa va asigurati ca actualizati la cele mai recente versiuni de pe site-ul de asistenta al producatorului.

    Incercati sa utilizati urmatoarele taste rapide Microsoft: tasta logo Windows + Ctrl + Shift + B pentru a reseta setarile afisajului.

    Va rugam sa detasati toate dispozitivele portabile externe, cum ar fi dispozitivele USB, cardul de memorie, cablul de internet, HDMI, CD-ROM etc.

    Daca inainte de aparitia disfunctiei au fost componente montate cum ar fi HDD/SSD sau memorie, va rugam sa le eliminati mai intai.

    Va rugam sa scoateti bateria (exclusiv la modelele cu baterii externe, cu acces direct din exterior, fara sa fie nevoie de demontarea capacului posterior al produsului) si sa utilizati direct adaptorul AC pentru a incarca dispozitivul.

    ※ Observatie: Pentru modelele la care nu se poate scoate acumulatorul (modele cu baterii la interior), va rugam sa ignorati pasul (6).

    Va rugam sa opriti laptopul (apasati si tineti apasat butonul de alimentare timp de 15 secunde pana cand indicatorul luminos de alimentare este stins pentru a opri fortat) si scoateti adaptorul de curent alternativ, apoi apasati si mentineti apasat butonul de alimentare timp de 40 de secunde pentru a efectua resetarea hard.

    Reinstalati bateria (pentru modelele cu baterii externe) si conectati adaptorul AC, apoi incercati sa reporniti laptopul.

 

Modul de recuperare BIOS

 

Daca solutiile de mai sus inca nu va pot rezolva problemele, incercati sa utilizati modul de recuperare BIOS pentru a actualiza BIOS-ul in computer.

 

※ Nota: Nu recomandam sa efectuati acasa aceasta operatiune, deoarece poate duce la nefunctionarea laptopului din cauza scrierii eronate/corupte a fisierului BIOS.

In acest caz recomandam vizitarea unei unitati service unde personal specializat va face aceasta operatune.

 

Solutia# 3: (Imaginea apare cand porniti notebook-ul, dar NICI O imagine (ecran gol) dupa ce intra pe desktop)

 

Puteti vedea pagina de intampinare a Windows la pornire, dar devine complet neagra dupa intrarea sa pe desktop. Cauza rezulta de obicei din driverul grafic.

 

Va sugeram sa incercati sa intrati in modul sigur cu aceasta referinta - Windows 10 - Cum sa intrati in safe mode

 

Dupa ce ati intrat in modul sigur, incercati sa reinstalati driverul grafic.

 

Daca nici una din solutiile de mai sus nu rezolva problema dumneavoastra, inseamna ca displayul laptopului este defect si necesita schimbare, caz in care va recomandam sa mergeti intr-o unitate service.