Tu stii cat de important este coolerul intr-un laptop?

Bine v-am regasit. Continuam seria articolelor noastre informative despre laptopuri, iar azi discutam despre cooler, despre "atitudinea" sa atunci cand laptopul frige si nu in ultimul rand despre ce puteti face pentru a evita orice eventuale probleme legate de cooler si supraincalzire.

In service-ul nostru vin multe persoane cu diferite probleme legate de functionarea laptopului. O parte din aceste probleme sunt cauzate de functionarea defectuoasa a coolerului din laptop. Cand coolerul nu functioneaza bine, utilizatorului i se pare ca laptopul produce un sunet ciudat. De multe ori zgomotul acesta tinde sa apara atunci cand deschideti si utilizati mai multe aplicatii simultan.

Sigur, cand observati acest zgomot va puteti gandi imediat ca exista o problema cu vreo componenta interna: poate fi hard diskul, placa de baza sau placa video. Ei bine, se pare ca de cele mai multe ori zgomotul acesta ciudat de rapiditate, provine din zona cooerului.


Ce se intampla de fapt?

Coolerul dintr-un laptop este astfel proiectat incat sa se invarta mai repede atunci cand suprasolicitati laptopul. La fel, daca laptopul se supraincalzeste automat coolerul se va invarti mai repede in incercarea de a raci intreg sistemul.

Chiar daca discutam despre o componenta relativ mica asa cum este ventilatorul, trebuie sa stiti ca "responsabilitatea" sa este una esentiala pentru buna functionare a intregului echipament. Producatorii l-au instalat acolo cu un scop bine precis, acela de a raci piesele interne din laptop. In timpul utilizatii laptopului componentele interne incep sa se incinga, ca semn de solicitare, iar in acest moment coolerul trebuie sa-si faca treaba in mod corespunzator pentru a le "raci" - asa cum de altfel ii spune si numele (cool = rece).

Nu va dati seama unde este asezat coolerul?

Luati laptopul si uitati-va pe partile laterale. Pe acolo ar trebui sa observati o gura de aerisire, zona din care in anumite momente puteti simti cum iese un mic "vanticel". Este aerul pe care il produse coolerul atunci cand se invarte.

Functionarea coolerului este foarte legata de supraincalzire. Cand in laptop se acumuleaza prea mult praf, el se incinge si imediat coolerul incepe sa mearga la turatie maxima. Desi coolerul este in sine o componenta puternica trebuie sa stiti ca in timp el isi pierde din vitalitate, adesea cauza fiind praful care se depune pe palele sale. In situatii extreme, daca nu curatati laptopul pe praf la timp coolerul se poate bloca sau palele sale se pot fisura/ rupe.

Cam atat pentru azi despre cooler si supraincalzire. Pentru orice probleme legate de functionarea coolerului din laptop va puteti baza pe tehnicienii nostri din service. Va asteptam cu interes!Produse recomandate