Hard disk cu bad-uri (sectoare defecte). Cate?

Hard disk cu bad-uri (sectoare defecte). Cate?

Sectoarele defecte reprezinta un fenomen relativ comun pentru utilizatorii de laptopuri. Dar cand numarul acestora incepe sa devina ingrijorator pentru sanatatea laptopului?

Cei mai multi utilizatori se panicheaza cand vad pe ecran mesaje ce anunta "sectoare defecte" ale hard diskului. E normal. Problemele sectoriale sunt cu siguranta un motiv de ingrijorare. Cu toate acestea, inainte de a intreprinde vreo actiune trebuie sa intelegeti exact ce sunt sectoarele defecte si cum afecteaza ele sanatatea globala a unitatii hard disk.

Hard disk cu bad-uriHard disk cu bad-uri

Ce reprezinta sectoarele defecte?

Sunt sectiuni necitite de pe hard disk. Sectoarele pot deveni greu de citit din mai multe motive, cum ar fi de exemplu defectarea platenelor sau deplasarea capului de citire. Adesea aparitia sectoarelor defecte are loc dupa un accident sau soc (scapati laptopul din mana, il trantiti prea tare in portbagaj sau pe masa).

Indiferent de cauza problemei, rezultatul final este acelasi: o portiune foarte mica a hard diskului este deteriorata permanent si complet inutilizabila. Sectoarele defecte sunt de obicei ne-fixabile si au tendinta de a se inmulti in timp.

Probleme cu sectoare defecte

Utilizatorii observa de obicei aceste sectoare defecte pe hard disk atunci cand ruleaza programe de test ca ScanDisk sau CHKDSK. Aceste utilitare de disc scaneaza suprafata unitatii hard disk, identificand zone greu de citit si realizand procese de baza pentru a le evita pe acestea, imbunatatatind viteza de scriere/ citire.

Dupa ce rulati un utilitar de test al hard diskului veti primi un raport ce arata numarul sectoarelor defecte prezente.

Este posibil chiar sa primiti un mesaj de avertizare daca exista un numar prea mare de sectoare defecte, dar in majoritatea cazurilor vi se afiseaza o lista simpla cu spatiul total al hard diskului, spatiul disponibil, marimea si locatia sectoarelor defecte (bad-urilor).

Utilitarul nu va lista fiecare sector nerecuperabil de pe disc. Pentru ca hard diskurile sunt relativ dense, este aproape imposibil sa vorbim despre o stocare perfecta. Firmware-ul unitatii stocheaza o lista a acestor zone necorespunzatoare, iar utilitarul va sari peste aceste sectoare atunci cand va rula.

In ceea ce priveste numarul sectoarelor defecte amenintatoare pentru sanatatea hard diskului exista opinii potrivit carora chiar si un bad prezent pe hdd ii poate stirbi acestuia functionalitatea, facandu-l vulnerabil si ducandu-l rapid spre defectiune totala.